Magnus Berglund om arbetet med tillgänglighet på Scandic

Magnus Berglund arbetar som Tillgänglighetsdirektör på Scandic och är även en av föreläsarna på Tillgänglighetsdagen 2019, där temat är ”den offentliga miljön” och hur den kan göras mer inkluderande. Med hjälp av Magnus har Scandic kunnat anpassa sina miljöer för alla, oavsett funktionsvariation. I denna intervju berättar han om vägen till jobbet som Tillgänglighetsdirektör samt om Scandics prisbelönta tillgänglighetsarbete.
Vad betyder tillgänglighet för dig personligen?
Det är att alla människor ska känna sig välkomna och behandlas på likvärdigt sätt. Det är en hjärtefråga för mig som jag driver hårt på våra hotell - att oavsett funktionsvariation ska man bli behandlad och välkomnad som vilken annan gäst som helst.
Hur blev du tillgänglighetsdirektör?
Jag arbetade tidigare som kock på ett Scandichotell men diagnostiserades 1999 med en reumatisk sjukdom. När jag planerade en resa 2002 hittade jag inga hotell som gav information för gäster med särskilda behov. Då kom jag på en idé för hur Scandic skulle kunna attrahera fler gäster genom att göra våra hotell tillgängliga för alla. 2003 anställdes jag på Scandic för att jobba med tillgänglighetsfrågor på heltid.
Vad betyder tillgänglighet för Scandic?
Scandic inkluderar hela bolaget i tillgänglighetsfrågor; alltifrån obligatorisk utbildning av personal till koncept som tex. ”Design för alla” ”Mat för alla” och vår unika tillgänglighetsstandard som är obligatorisk för våra befintliga hotell vid renoveringar och nybyggen. Hos Scandic ska alla gäster få samma höga servicenivå, med eller utan funktionsvariation. Allas pengar är lika mycket värda och det viktiga för Scandic är att alla våra gäster ska känna sig välkomna och trygga.
Varför är tillgänglighet en viktig fråga?
Tillgänglighet liksom hållbarhet är en av Scandics kärnvärderingar. Vi ser allt fler resenärer, både nationella och internationella, med någon slags funktionsvariation och en tydlig efterfrågan på de tillgänglighetslösningar vi erbjuder. Vi märker också att det här är ett viktigt ämne i Europa och resten av världen, och vi får ofta förfrågningar om att hålla föredrag om vårt arbete i svenska och internationella sammanhang. Det här är inte förvånande, det finns cirka 80 miljoner människor med någon form av funktionsvariation i Europa, vilket är en enorm marknad. Vårt tillgänglighetsarbete ser vi som en investering.
Under Tillgänglighetsdagen 26 september 2019 får du möta föreläsare inom lokaltrafik, vård, kultur och hotell samt bekanta dig med begreppet kognitiv tillgänglighet. Det blir en dag där du kan utbyta erfarenheter med föreläsarna samt andra deltagare som är engagerade i frågan och en chans att bygga upp ett nationellt nätverk. Dagen vänder sig till alla som i sin yrkesroll kommer i kontakt med tillgänglighetsfrågor vare sig det handlar om planering av byggnader, utomhusmiljöer eller nyttjande av dessa.
Se vårt kursutbud inom tillgänglighet här.
Har du ytterligare frågor, kontakta Karin Stening på karin.stening@bfab.se alt. 076-540 07 22.