Är konsult din nya karriärväg?

Vi ser en ökad nyfikenhet för att arbeta som konsult inom samhällsbyggnadssektorn. Inte sällan stöter vi på nyfikna funderingar kring för- och nackdelarna att arbeta som konsult och hur det fungerar rent praktiskt. I den här artikeln ger vi dig svaren på de frågorna.

Fördelar och nackdelar som konsult

När vi frågar våra konsulter vilka de största fördelarna med deras jobb är blir svaret ofta ”variationen och utvecklingsmöjligheterna”. Genom att regelbundet få ta del av nya sammanhang för varje nytt uppdrag utvecklas du snabbt vidare inom både branschen och din yrkesroll. Du får även möjlighet att regelbundet uppleva nya företagskulturer och att se saker utifrån nya perspektiv. Därmed breddar du dig kunskaps- och yrkesmässigt vilket gör dig ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Varje företag har sin unika företagskultur. De kulturella skillnader mellan olika organisationer som ändå verkar inom samma bransch kan därmed var mycket stora. Detta medför att din sociala kompetens både utvecklas och ställs på prov inför varje uppdrag. Ofta tillsätts konsultuppdrag med kort varsel och som konsult är det viktigt att snabbt förstå och anpassa sig till företagskulturen – något många konsulter gillar och dessutom vidareutvecklar med tiden.

En del upplever det som mer osäkert att vara konsult jämfört med den traditionella anställningsformen. Exempelvis kan lön eller fakturering variera beroende på din beläggningsgrad. Du är ofta ny på jobbet, vid varje nytt uppdrag behöver du visa vad du går för och vissa upplever det som påfrestande att inte veta vad nästa uppdrag innebär. Det gäller med andra ord att ha ett flexibelt förhållningssätt för att vara bekväm i konsultrollen.

Hur samarbetet med ett konsultbolag fungerar

Om du vill bli konsult rekommenderar vi att du tar direkt kontakt med en konsultchef på på det intressanta bolaget, eller registrerar ditt cv och din profil på konsultbolagets hemsida. Konsultchefen kan bland annat hjälpa dig med att få nya uppdrag. Han eller hon matchar inkomna uppdrag från kunder med de samlade konsultprofiler i sitt nätverk. Därefter blir du kontaktad för en dialog kring hur de bedömer din profil. Nästa steg är att ta ett beslut om yrkesrollen som konsult är intressant för dig. Förutsatt att ni sedan är överens kommer du att bli kontaktad när konsultchefen har ett uppdrag som matchar din profil.

Ofta presenterar konsultchefen flera konsulter för kunden. Självklart har ett seriöst konsultbolag stämt av med dig innan om du är intresserad och tillgänglig för uppdraget innan de presenterar din profil för kunden. Kunden bestämmer i sin tur vilka av kandidaterna som de vill träffa för en intervju. Efter intervjun meddelar kunden konsultchefen vilken kandidat kunden önskar ta in för uppdraget. Om du blir erbjuden uppdraget kommer du och konsultchefen överens om startdatum, ersättning och andra praktiska detaljer. Sedan är det dags att signera avtalet!

Till skillnad från en traditionell anställningsprocess finns du hela tiden kvar i konsultchefens och bolagets nätverk och kommer att bli kontaktad på nytt så snart det finns ett uppdrag som matchar din profil och tillgänglighet.

Det uppstår ofta en personlig relation mellan konsulterna och konsultcheferna – långsiktiga relationer som är till fördel för bägge parter.

 

I vår artikel allt fler ser fördelarna som konsult kan du som är nyfiken läsa ännu mer om ämnet.

Vill du veta mer om hur det är att arbeta som konsult och hur möjligheterna ser ut för just dig?

Relaterade artiklar