Allt fler vill bli konsult – här är svaren på de 5 vanligaste frågorna

Funderar du kring vad som är nästa steg i din karriär? Att arbeta som konsult är ett sätt att dela med dig av din kunskap och engagemang till flera olika organisationer, du utvecklar både dig själv och uppdragsgivaren samtidigt som du får chans till nya karriärmöjligheter. Allt fler är intresserade av att arbeta som interimskonsult och vi får många nyfikna frågor. Därför har vi i den här artikeln sammanställt svaren på fem av de vanligaste frågorna.

Vem passar som konsult?

Generellt är det en fördel om du har arbetat några år inom branschen och provat olika arbetsgivare innan du går in i en konsultroll. Men det finns också möjligheter som passar dig med lite mindre erfarenhet. I rollen som konsult är det bra om du har en flexibel och öppen personlighet. Det är även positivt om du uppskattar att prova olika typer av uppdrag. De flesta kunder förväntar sig att en konsult har förmågan att snabbt förstå och komma in i kundens organisation, system och arbetssätt.

Vilka är de mest efterfrågade konsultrollerna inom samhällsbyggnad?

Byggprojektledare, arkitekter, olika typer av ingenjörer, fastighetsförvaltare och tekniker är några av de yrkesgrupper där konsultlösningar är vanliga inom samhällsbyggnadssektorn. Det har även blivt ett allt högre tryck efter kompetenta redovisningsekonomer. Det finns därmed en stor bredd vad gäller erfarenheter och kompetenser som efterfrågas.

Hur lätt får jag nya uppdrag?

Inom samhällsbyggnad finns det ofta gott om uppdrag och en konsult med en attraktiv profil behöver sällan gå utan arbete. Men det är många delar som ska stämma för att du ska ha ett nytt jobb arbetsdagen efter att det förra avslutats. Däremot ligger det självklart i en konsultförmedlares intresse att aktivt arbeta för att det inte ska bli något glapp.

Hur fungerar det med lön eller fakturering?

Hos en seriös konsultförmedlare får du som anställd marknadsmässig månadslön löpande under uppdragets gång. Konsultförmedlaren sköter den månatliga faktureringen till uppdragsgivaren och du får lön och andra förmåner som under vilken anställning som helst.

Som egenföretagare fakturerar du själv uppdragsgivaren. Får du däremot åtagandet via ett konsultbolag fakturerar du dem, som i sin tur fakturerar vidare.

Är det vanligt att bli rekryterad till kunden?

Det är inte ovanligt att ett konsultuppdrag övergår till en fast anställning hos kunden. Ofta är uppdragsgivaren tydlig med om det kan finnas möjlighet till anställning framöver eller inte. En del väljer att vara konsult med förhoppning om att framöver bli anställd. Andra vet redan från början att de vill fortsätta som konsulter och är därmed inte är intresserade av en anställning. Stäm därför gärna av i förväg att dina förväntningar är i linje med uppdragsgivarens.  

Vill du veta mer om hur det är att arbeta som konsult och hur möjligheterna ser ut för just dig?

Relaterade artiklar