AMS-kunskaperna hjälper Mathias arbeta säkert på hög höjd

Mathias Sundström, linjemontör på Ålands elandelslag, arbetar ofta högt upp i skyn. Ett riskfyllt arbete med många utmaningar i arbetsvardagen. Något som Mathias arbetsgivare tar på stort allvar och därför investerat i att utbilda personalen på STF Ingenjörsutbildnings utbildningsanläggning i Bjurfors.

Berätta om Ålands elandelslag, vilka är ni och vad gör ni?

– Vi är ett traditionellt elnätsbolag som både  levererar och säljer el till alla kunder på landsbygden och öarna runtomkring Åland. Som det hörs i namnet så är vi ett andelslag (ungefärlig motsvarighet till ekonomisk förening) som ägs av våra kunder.

Vilka kurser har du/ni gått genom STF?

– Jag och flera av mina kollegor som också är linjemontörer har gått EBR Diplomerad distributionselektriker och grundutbildningarna i Arbete med spänning (AMS), lågspänning, för kopplingsutrustning och E1:an för lokalnät.

Varför valde ni STF?

– Vi har en ansvarig person inom bolaget som bokar våra utbildningar. Vi har bokat utbildningar via STF förut och han tycker att STF har bra kurser. Dessutom har vi svårt gå kurser i Finland eftersom det är ganska många som inte pratar och förstår finska på Åland.

Vad tar du med dig allra mest från utbildningarna?

– Det var väldigt lärorika utbildningar och mycket trevligt att träffa likasinnade inom samma bransch från hela Sverige som man kunde jämföra sig med. Sen får man inte glömma bort instruktörerna som var mycket trevliga och hjälpsamma.

Hur kommer du använda kunskapen från kurserna rent konkret i din arbetsvardag framöver?

– Jag använder stora delar av det jag tagit med mig från kurserna i mitt vardagliga arbete. Vi arbetar mycket i stolpar med ett långt landsbygdsnät. Därför har vi nytta av bland annat kunskaperna både inom hängkabel och friledning. Snart ska jag till exempel koppla in en högspänningskabel på nätet till en ny nätstation och då kommer det jag lärde mig i AMS-kurserna vara till bra hjälp.

Vill du veta mer? Kontakta Marie-Louise Wesslén

Utbildningsansvarig El & Energi

marie-louise.wesslen@stf.se 070-631 02 03

Relaterade artiklar