Så svarar du på frågan ”varför ska vi anställa dig?”
Frågan ”varför ska vi anställa dig?” kommer upp i de allra flesta intervjusammanhang. Den kan ställas på lite olika nyanserade sätt, men syftet är alltid detsamma. Det kan såklart kännas knepigt att besvara frågan om man inte är förberedd. Men nu vet ju du att frågan sannolikt kommer att ställas och därför kommer du ha ett bra svar förberett, eller hur?
Som alltid – var förberedd
Eftersom du förmodligen kommer att få frågan så är det en av de frågor du verkligen kan (och borde) ha ett väl förberett svar på. Därför gäller det att du redan innan mötet skaffat dig en riktigt bra bild av vilken profil det är som arbetsgivaren söker och behöver.
Anledningen att frågan ”varför ska vi anställa dig?” så ofta ställs är att många rekryterare menar att svaret kan spegla din potential som medarbetare, hur du passar in i företagskulturen samt vad du har för ambitioner och förväntningar. Beroende på ditt svar kan den som rekryterar även få en uppfattning om du ser dig långsiktigt inom organisationen eller om du ser tjänsten som en språngbräda.
Du vinner alltså mycket på att väva in flera svar i svaret, så att säga.
Gör din research noggrant
Visa ditt intresse för företaget genom att kolla upp organisationen innan och vad som händer hos dem. Genom att göra din research kan du under intervjun göra det tydligt för rekryteraren att du är påläst och hur det som är aktuellt påverkar ditt intresse och potential för tjänsten. Samtidigt kan du få in hur företagets mål och värderingar matchar med dina egna. Berätta gärna också på vilket sätt du ser fram emot att vara med på företagets fortsatta resa framåt.
Ingen seriös arbetsgivare ser dig som livegen
I dagens moderna samhälle räknar förmodligen ingen arbetsgivare med att du kommer stanna hos dem till guldklocka och pension. Du behöver därmed inte komma med några falska påståenden om att du ser en evig framtid hos dem. Det arbetsgivarna vill veta är hur engagerad du kommer vara i rollen under de kommande kanske fem till sju åren och vad du kommer bidra med rent konkret.
Konkretisera mera
Berätta på vilket sätt du har rätt erfarenheter, kompetenser och kunskaper för tjänsten. Förklara även vad i din professionella bakgrund som gör att du kan hantera de olika utmaningar som tjänsten innebär. Ta gärna upp konkreta exempel på problemställningar som du ser att du kan behöva hantera och konkreta lösningar på dem.
Öva även på att framhäva om du har några ovanliga eller efterfrågade kompetenser som du tror kan få dig att sticka ut i konkurrensen. Det kan exempelvis vara att du är extra stresstålig eftersom du tidigare regelbundet hanterat vissa typer av för många svårhanterliga situationer.
Vad missar företaget om de inte anställer dig?
Många missar att berätta vad företaget missar om de väljer att inte anställa en. Visst, det kan vara klurigt att komma på exempel – men om du vet att du exempelvis har en efterfrågad specialistutbildning kan du passa på att lyfta att de missar hur den kompetensen kommer berika verksamheten om de inte väljer dig. Du kan även passa på att samtidigt poängtera vad företaget faktiskt tjänar på att anställa dig. Alltså vilka vinsterna är för dem med att du har t.ex. en specialistutbildning eller unik erfarenhet som är värdefull för den aktuella tjänsten.
Exemplet behöver inte heller vara kopplat till hur tjänsten ser ut här och nu. Du kan även lyfta exempel på färdigheter som du ser kan vara till nytta för företaget på lång sikt.
Om du vill lyfta dina intervjukunskaper ytterligare en nivå har vi tidigare även skrivit om olika intervjuformer och intervjutekniker och vad de innebär.
Texten är skriven av: Ida Viberg , Content Creator inom samhällsbyggnad