7 tips för en riktigt lyckad videointervju

Idag är det alltmer vanligt med arbetsintervjuer över videolänk. Under en digital arbetsintervju gäller samma sociala koder som vid en fysisk intervju, som att inleda med att hälsa trevligt, säga att du är glad över möjligheten att få berätta mer om vad du kan bidra med. Men det är såklart vissa skillnader mellan ett digitalt och fysiskt möte. I den här artikeln ger vi dig sju tips att tänka på inför din kommande digitala arbetsintervju, så att du kan göra bästa möjliga intryck!

1. Testa tekniken innan

Kolla noggrant innan intervjun att kameran kommer i gång och att ljudet, samt eventuellt headset, fungerar som det ska. Se även till att datorn eller mobilen står stadigt. Du vill inte slösa den första kvarten av intervjun på att få i gång tekniken!

2. Ha bra belysning

Testa belysningen innan intervjun. Tänk på att inte ha en lampa i bakgrunden riktad mot kameran. Förutom att skuggorna kan falla ofördelaktigt kan lampan skapa ett obehagligt ljus för den andra personen. Ett för mörkt rum är inte heller bra, då du inte syns bra på skärmen. Försök att efterlikna dagsljus så mycket som möjligt. För bästa visuella effekt bör ljuset kommer framifrån eller snett från sidan.

3. Placera dig så att du kan förmedla ditt engagemang

Försök att få mötet så likt ett fysiskt möte som möjligt, dvs. att om det är möjligt placera dig så att man ser både ditt ansikte och din överkropp. På så sätt kan du lätta utnyttja ditt kroppsspråk för att förstärka ditt budskap och engagemang när du svarar på frågorna.

4. Titta in i kameran

Genom att se rakt in i kameran när du besvarar frågorna får personen på andra sidan uppfattningen av en etablerad ögonkontakt. Det skapar i sin tur en tyngd och trovärdighet när du besvarar frågorna.

5. Ha en neutral bakgrund

Om du sitter hemma i ditt kök eller i barnens rum, försök att ha en neutral vägg i bakgrunden eller välj en neutral bakgrund via videoverktyget. Ett annat alternativ är att välja bakgrundsalternativet som gör bakgrunden suddig så att eventuellt stök inte syns.

6. Var professionell

Sträck på dig, ha samma professionella kläder och agera på samma sätt som du skulle ha om du hade träffat den som ska intervjua dig på kontoret.

7. Tänk på att sitta ostört

Precis som vid vilket viktigt möte som helst, tänk på att sätta mobilen på ljudlöst och om du bor med någon så säg till att du inte får bli störd under mötet.

Om du tänker på dessa sju punkter är du väl förberedd för att göra en riktigt bra videointervju – lycka till!

Relaterade artiklar