Gläns på arbetsintervjun – våra 5 bästa tips

Har en arbetsgivare bjudit in dig till en arbetsintervju? Grattis, vad roligt! Det betyder att de tycker att du är intressant för tjänsten. Oavsett om du är ny på arbetsmarknaden eller har tidigare arbetslivserfarenhet kan det såklart kännas nervöst inför en intervju. Ta del av fem tips att tänka på för att minska nervositeten och öka chanserna för att landa drömjobbet!

1. Var förberedd

Att vara förberedd inför en intervju är A och O för att den som rekryterar ska se att du är seriös. Kolla även efter gemensamma nämnare, finns det t.ex. någon du känner som jobbar eller har jobbat där som du kan höra dig för med innan du ska på intervjun? Självklart ska du även läsa på på allt du kan om företaget och memorera namnet på den du ska träffa.

2. Öva på vad du ska säga

Här kan du ta del av fem vanliga frågor som ofta dyker upp på en kompetensbaserad rekryteringsintervju. Det finns även många bra tips bara en googling bort, du kan även kolla YouTube för bra tips. Sammanfattningsvis berör frågorna ofta bl.a. dina styrkor, förbättringsområden och varför söker du tjänsten. Det är därmed bra att fundera på konkreta situationer du kan använda som exempel för att visa på din kompetens och dina egenskaper. Nyckeln är att öva, öva och öva – framför spegeln, med partner eller vänner. Skriv också ner dina svar. Genom att både säga svaren högt och skriva ner dem fastnar de bättre i ditt undermedvetna och risken att du glömmer bort vad du ska svara i skarpt läge minskar drastiskt.

3. En snabb promenad innan intervjun på minst 30 minuter

Forskning visar att motion ökar nivåerna av signalämnena serotonin, noradrenalin och dopamin. Detta har visat sig ge effekt både på prestation och kreativitet vilket är två ingredienser som kan göra en bra intervju till en riktigt bra intervju. Om det är varmt ute och du inte vill vara svettig när du kommer till intervjun kan det vara bra att veta att nivåerna förhöjda ett dygn efter att du tränat, så du kan med fördel ta en promenad eller träna på morgonen eller kvällen innan.

4. Det är helt i sin ordning att vara nervös

Nästan alla som går på en arbetsintervju är nervösa. Genom att vara ärlig med att du är nervös visar du på självinsikt och ärlighet. Om du känner dig ofokuserad eller stressad och har svårt att förstå intervjufrågan är det helt i sin ordning att be den som intervjuar att förtydliga vad hen menar. Skulle du glömma bort vad du vad du ville säga kan du fråga om det är okej att ni återkommer till den frågan senare under intervjun.

5. Be om konstruktiv feedback

Ett sätt att öka dina chanser inför framtida intervjuer hos andra företag, eller uppföljningsintervjuer hos samma arbetsgivare, är att fråga den som rekryterar efter konstruktiv feedback. Du kan till exempel fråga om det finns något du kan förbättra eller bli tydligare med i din kommunikation, eller om det var något du skulle förklara mer utförligt.

Hoppas tipsen hjälper dig på vägen och stort lycka till på intervjun!

Vill du veta mer? Kontakta Ida Viberg

Kommunikatör

ida.viberg@fasticon.se 072-389 99 72

Relaterade artiklar