Hur tolkar jag klyschorna i platsannonserna?

När du kollat efter intressanta tjänster bland platsannonserna har du säkert märkt att vissa ord och fraser är återkommande utifrån de roller du är intresserad av. Inte sällan kan man även se att många använder liknande begrepp och klyschor. Men vad är de ute efter egentligen bakom de fina orden? I den här artikeln vill vi hjälpa dig med att tolka några av de vanligast förekommande fraserna.

”I denna rekrytering lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper.”

Detta beror såklart på vad eller vem arbetsgivaren ser framför sig gällande tjänsten. Kanske har de en arbetsgrupp med många sociala och impulsiva personer. Eller de kanske söker en mer eftertänksam och mer kontrollerad personlighet för att göra arbetsgruppen mer dynamisk. Ofta är detta något som får läsas in mellan raderna i annonsen. Det som kan konstateras är att de personliga egenskaperna kan vara avgörande för vem som får tjänsten. Våga fråga vad arbetsgivaren söker och varför om det inte framkommer tydligt i annonsen. Då du vet om det är intressant för dig eller inte att söka tjänsten.

”Du trivs att arbeta med frihet under eget ansvar.”

Arbetsgivaren söker någon som de inte behöver hålla i handen. Ofta kan det vara så att de söker någon som kan ha viss tidigare erfarenhet. De är troligtvis ut efter en ny medarbetare som kan börja arbeta självständigt relativt fort efter arbetsintroduktionen.

”Du är prestigelös och kan strukturera ditt arbete på ett effektivt sätt.”

I detta exempel efterfrågar de en person som är ödmjuk och samtidigt har ett självständigt tänk. De söker en person som kan och vill hjälpa kollegorna med olika saker. Den ideale sökande ser det som en självklarhet att rycka in och hjälpa till även med mindre kvalificerade arbetsuppgifter. Personen är inte rädd för att förlora sitt anseende och lägger heller inte någon värdering i det. Han eller hon är även duktig på att lägga upp en tidssmart strategi för att planera sina arbetsuppgifter utifrån en produktiv plan.

”Som person är du lösningsfokuserad och ansvarstagande.”

Här eftersöker arbetsgivaren någon som är anpassningsbar. Personen kan snabbt tänka om i nya banor när oförutsedda saker händer, eller om en plan inte går som planerat. Rätt person för tjänsten tar även ansvar över att uppgifterna blir gjorda som det är sagt. Man ser även sitt eget ansvar och står upp för om ett misstag skett.

Om något är oklart i en för övrigt intressant annons, våga höra av dig till den rekryteringsansvariga och fråga. På så sätt så vet du om det är lämpligt för dig att söka tjänsten, och om det är värt att lägga ner tiden på att formulera ett CV och personligt brev som är anpassat för tjänsten.

Relaterade artiklar