De tre vanligaste frågorna till rekryteringskonsulten – och svaren!

Många bolag anlitar externa rekryteringsföretag för att få experthjälp med sina rekryteringar. Kanske har du själv sett en platsannons och kastat dig på luren för att få veta mer? Våra rekryteringskonsulter är vana att besvara kandidaternas funderingar. Några frågor oftare än andra. I den här artikeln går vi igenom de tre vanligaste frågorna – och svaren!

”Har du hunnit kolla på min ansökan och har jag relevant profil?”

Rekryteringskonsulten vill alltid vill hjälpa dig vidare så gott han eller hon kan. Svaret du får på den här frågan beror däremot på var i rekryteringsprocessen man befinner sig. Utgångspunkten är dock att alltid vara så transparent som möjligt.

Det kan hända att du själv får motfrågor om dina tidigare arbetslivserfarenheter. Det är för att rekryteringskonsulten tidigt ska få en bra bild om din profil stämmer överens med de krav kunden ställer. På så sätt får även du tidigt svar på om det är en tjänst som passar dig utifrån dina tidigare meriter.

”Kan du berätta mer om tjänsten och vad den innebär?”

Inte sällan får rekryteringskonsulten den här frågan för att den sökande vill veta om tjänsten är relevant att söka.

När du ställer den här frågan kan du förvänta dig att få förtydligande information om företaget som du eventuellt vill arbeta på. Rekryteringskonsulten brukar också berätta mer om vad som gör just den här tjänsten extra intressant, både utifrån hur tjänsten ser ut och eventuella förmåner.

Ibland händer det att din profil inte matchar med vad kundföretaget söker. Men inte sällan kan rekryteringskonsulten ge dig tips om andra intressanta tjänster att söka.

”Vad är nästa steg i processen?”

Det händer ofta att en kandidat läst en platsannons, blivit nyfiken på tjänsten och vill veta hur processen ser ut efter att hen har skickat in sin ansökan. Rekryteringskonsultens mål är alltid att återkoppla så fort och regelbundet som möjligt utifrån hur processen fortlöper.

En seriös rekryteringskonsult är mån om att hålla samtliga kandidater uppdaterade genom hela processen. Samtidigt är det viktigt att de sökande tidigt får information om de inte gått vidare. Tydlighet är mottot så fort det finns information om vad som är nästa steg i processen.

Om du är nyfiken och vill veta mer innan dess kan du alltid kontakta den ansvarige rekryteringskonsulten igen under processens gång.

Den rekryteringskonsult som ansvarar över rekryteringen förklarar hur processen framåt ser ut, till exempel när det är dags att presentera intressanta kandidater för kunden. Därefter ska kunden besluta vem eller vilka de i sin tur vill träffa. Det viktigaste är att kandidaten alltid vet var i processen han eller hon befinner sig.

Fler tips som förbereder dig inför arbetsintervjun

Vi önskar dig varmt lycka till om du bestämmer dig för att skicka din ansökan efter att ha fått dina frågor besvarade. När du sedan går vidare till intervju kan du läsa mer om de fem vanligaste kompetensbaserade frågorna som ställs vid en arbetsintervju – och vad rekryteraren egentligen vill veta!

Relaterade artiklar