”Vad gör jag för fel? Ingen kallar mig på intervju!”

Du ser kanske en fin titel och en häftig rubrik, och tänker att ”tja, varför inte? Det kan ju vara värt att slänga iväg en spontanansökan!”. Du kastar iväg ditt CV och kanske inte så uppdaterade personliga brev lite på vinst och förlust, med tanken ”är det meningen, så hör de av sig”. Sedan väntar du. Och väntar… För att sedan tänka ”Vad gör jag för fel? Ingen kallar mig på intervju!”.

Stanna upp! Spontanansökningar i all ära, men många rekryterare får flera ansökningar som går rakt till nej-högen. Tro oss, det märks om personen inte har läst igenom annonsen ordentligt. På grund av spontanitet och obetänksamhet kan därför en person som kanske egentligen är intressant för tjänsten att gå vidare i processen. Men hur ska du göra istället, då?

Läs noggrant

  • På vilket sätt du läser platsannonsen och tar till dig av vad som står i den kan vara avgörande för om din ansökan leder till drömjobbet. Läs igenom annonsen noggrant, från början till slut! Läs igenom annonsen noggrant, från början till slut!

Var självkritisk

  • Har du rätt erfarenhet eller utbildning utifrån vad som efterfrågas?
  • Vem verkar tjänsten skriven för? Om annonsen är lätt formulerad med ett enklare språk och mindre avancerade arbetsuppgifter, kan det vara så att arbetsgivaren söker en nyexaminerad person. Är annonsen däremot mer tungt skriven med mycket kravställande och efterfrågar tyngre erfarenheter önskar förmodligen arbetsgivare en mer erfaren sökande. Men känner du dig träffad av beskrivningen – tveka inte, utan sök!
  • När du läser igenom de personliga egenskaperna, fråga dig själv om du stämmer in i den bild som målas upp i annonsen. Om det står att arbetsgivaren t.ex. söker en social och kommunikativ person, är du det? Om du är mer introvert, har du andra egenskaper som du kan framhäva istället som är starka för tjänsten och sammanhanget?

Tilltalar arbetsgivaren dig?

  • Kan du stå för arbetsgivarens företagskultur och värderingar? Gå gärna in på hemsidan och skapa dig en uppfattning om företaget och deras kultur. Passar det dig och dina värderingar? Kan du se dig själv i den typen av miljö? Du ska tillbringa ca 8 h/dag på din kommande arbetsplats, därför är det klokt att se vilken typ av miljö du kommer att röra dig i.
  • Se även om det kommer fram i annonsen vad företaget har att erbjuda dig. Även om arbetsgivaren förhoppningsvis ska vilja anställa dig så ska ju faktiskt du vilja ha dem också. Är det viktigt för dig med en utvecklande miljö? Högt i tak så att du kan uttrycka och få gehör för dina idéer? Kollektivavtal? Arbetsgivarna är ofta kräsna med vilka de anställer, du har ofta lika stor möjlighet att vara kräsen med ditt val av arbetsgivare.

När du har läst igenom annonsen ordentligt, känner att du kan identifiera dig med vem arbetsgivaren söker och att du tror att du kommer att trivas med arbetsgivaren, då skickar du in CV:t och personligt brev! Lycka till i sökandet efter drömtjänsten.

Relaterade artiklar