Sök

Fortsatt stark efterfrågan på konsultlösningar

Sara Backlund

När företag behöver spetskompetens under en begränsad period kan en konsult vara en smart och smidig lösning. Allt fler kunder efterfrågar konsultlösningar samtidigt som Sara Backlund, affärsområdeschef bemanning, ser att även fler personer hör av sig och är nyfikna på vad det innebär att arbeta som konsult. I den här artikeln delar Sara bland annat med sig av sina spaningar hur marknaden för konsultlösningar utvecklats och hur ofta en uthyrd konsult egentligen blir erbjuden anställning.

Hur ser bemanningsmarknaden ut idag?

Sara inleder med att betona att hon i grunden är positiv till den generella utvecklingen inom samhällsbyggnadssektorn. Samtidigt råder det som inom många branscher kompetensbrist. Det innebär att det på branschnivå finns ett konstant personalbehov som kan tillgodoses både med permanenta eller mer temporära lösningar.

 Samhällsbyggnadssektorn har, som bekant, länge tampats med kompetensbrist inom många olika områden. Det i kombination med att många nischade roller ständigt efterfrågas gör att efterfrågan på kompetens är fortsatt hög, säger Sara.

Hur är kundernas intresse för konsultlösningar?

 Våra kunder har alltid väldigt mycket att göra och många har en otroligt hög arbetsbelastning. Det betyder att många företag har behov av att ta in extern kompetens. Därför vänder de sig till oss, det är full fart på vår bemanningsverksamhet. Vi har en kontinuerlig dialog med både nya och befintliga kunder som behöver hyra in konsulter för att täcka de tillfälliga behov som uppstår. Dessutom är det många av de pågående uppdragen som blir förlängda.

Sara berättar att hon märkt av ett stadigt ökat intresse för konsultlösningar.

 Vi ser att flexibla anställningsformer har blivit allt vanligare på arbetsmarknaden. Som kund får man fort tillgång till en expert inom ett specifikt område. Konsulten sätter sig snabbt in i vad som ska behöver bli utfört och levererar oftast från dag ett. I kombination med ett flexibelt avtal är det en smart win-win-lösning.

Har du märkt av en ökad nyfikenhet för konsultrollen?

 Ja, absolut! Det är många som kontaktar oss för att få veta mer om hur man blir konsult och hur det fungerar. Av de som tagit klivet till att bli konsult är de flesta mycket nöjda med sitt beslut, vilket såklart är jätteroligt.

Sara fortsätter: 

 Något som många undrar, och som jag vill passa på att berätta, är att det är vanligt att konsulten blir erbjuden anställning hos uppdragsgivaren. Att vara konsult kan därmed innebära en möjlighet att arbeta och utvecklas i perioder på olika bolag, men det kan också vara en väg till en ny spännande arbetsgivare.

Du verkar ha fullt upp med andra ord! Vad är det roligaste med ditt jobb?

 Samhällsbyggnadssektorn är en spännande bransch att få arbeta i. Jag får träffa så många olika sorters människor. Dessutom lär jag mig nya saker hela tiden – både av mina kollegor och av alla andra intressanta människor jag träffar genom jobbet. Utöver det är jag verkligen stolt över det kompetenta och härliga team som jag har förmånen att arbeta tillsammans med.

Vill du veta mer? Kontakta Sara Backlund

Affärsområdeschef Bemanning & Rekrytering

sara.backlund@fasticon.se 073-415 43 14

Relaterade artiklar