De fem vanligaste frågorna till rekryteringskonsulten – och svaren!

Annie Knipplén

Har du någon gång tänkt ”Jag är ju som klippt och skuren för den här tjänsten!” och kastat dig på luren för att få veta mer? Då kan Annie Knipplén, rekryteringskonsult på Fasticon, vara en person du kanske haft kontakt med. Efter att ha haft kontakt med hundratals arbetssökande har Annie stenkoll på vilka frågor kandidaterna oftast ställer. I den här artikeln får du ta del av hennes svar på dem!

Annie har dagligen kontakt med kunder och kandidater över hela Sverige. Med sin gedigna rekryteringserfarenhet har hon bra koll på branschen, kunderna och kandidaterna.

Vi konstaterar att det såklart är några frågor som hon får mer ofta än andra – låt oss gå igenom de fem vanligaste!

”Vad är nästa steg i processen?”

Det händer ofta att en kandidat läst platsannonsen, blivit nyfiken på tjänsten och vill veta hur processen ser ut efter att hen skickat in sin ansökan.

– Vårt mål är alltid att återkoppla så fort och regelbundet som möjligt. Vi vill självklart hålla alla kandidater uppdaterade genom hela processen. Samtidigt är det viktigt att få information tidigt om man inte har gått vidare. När någon ringer mig beror svaret på var i processen han eller hon befinner sig. Men jag berättar alltid så fort jag vet hur vi ska gå vidare, eller när jag får återkoppling från kunden. Jag försöker alltid vara tydlig med hur vår kandidatresa ser ut, till exempel när jag ska presentera de mest intressanta kandidaterna för kunden. Därefter ska kunden besluta vem eller vilka de i sin tur vill ta vidare i processen, berättar Annie

"Hur ser löneläget ut?"

Annie har noterat att det är allt vanligare att kandidater tidigt frågar om löneläget tidigt i rekryteringsprocessen.

– Frågan är relevant att ställa och svaret beror såklart på vilken tjänst man söker. Löneläget ger en tydlig indikation på hur avancerad tjänsten är, förväntningar på rollen, vad man har för mandat och så vidare. Det är viktigt att att bespara kandidaten tid och vara ärlig med lönespannet, även när frågan dyker upp tidigt. Därför är det också viktigt att kunden tidigt ger oss en tydlig bild av vilken lön de kan tänka sig att erbjuda.

Erbjuder arbetsgivaren möjlighet till hybridarbete?

Även denna fråga har blivit allt vanligare efter de senaste årens omställningar i arbetslivet.

– Tjänstemän har idag generellt som krav att arbetsgivaren ger möjlighet till distansarbete några gånger i veckan för att en tjänst ska vara intressant. Vi arbetar alltid rådgivande mot våra kunder och ser att allt fler riskerar att tappa kompetens om de inte anpassar sina arbetsplatser utifrån kandidaternas önskemål. Mina svar på den här frågan blir dock alltid utifrån arbetsgivarens synsätt, då vi representerar våra kunder.

”Kan du berätta mer om tjänsten och vad den innebär?”

Oftast ställer kandidaterna den här frågan för att få veta om tjänsten är relevant att söka.

– När den här frågan kommer lyfter jag först fram relevanta delar vad gäller både kunden och tjänsten som kan vara av intresse för kandidaten. Det handlar om att förtydliga kundens förväntingar på den som ska axla rollen. Jag frågar därför även om kandidatens tidigare erfarenheter. Därefter är jag tydlig med eventuella krav för tjänsten så att kandidaten ska få en bra helhetsbild av tjänsten. Mitt mål är att ge en tydlig bild av om han eller hon matchar den profil vi söker för att tidigt veta om det är av intresse att söka tjänsten.

”Har du hunnit kolla på min ansökan och har jag relevant profil?”

Annie betonar att hon alltid vill hjälpa kandidaten vidare så mycket som möjligt.

– Många frågar också om hur kravprofilen ser ut. Svaret beror just på hur kravprofilen ser ut, vad kunden har för specifika kompetensbehov, samt var i rekryteringsprocessen vi befinner oss. Min utgångspunkt är att alltid vara så transparent som möjligt. Om jag ser direkt att en kandidats profil inte matchar kundens kravspecifikation ger jag konkreta exempel varför för att bespara kandidaten tid och samtidigt skapa en förståelse.

Annie påpekar att hon även brukar passa på att tipsa om andra tjänster som eventuellt kan vara intressanta utifrån kandidatens profil.

Relaterade artiklar