Vad du behöver tänka på innan du blir chef

Har du jobbat några år och känner att det är dags för steget mot en chefsroll? Att bli chef innebär mycket ansvar och ett antal hinder att ta sig över. Samtidigt kan det vara riktigt spännande och utmanande. Det finns några saker att tänka på innan du tar dig an ledarrollen. Men om du är beredd att verkligen satsa och på vad som krävs är chansen stor att du lyckas i chefsrollen!

Alla passar inte i chefsrollen

Till att börja med: att vara chef är inte för alla. Innan du tar klivet uppåt är det därför viktigt att tänka igenom ordentligt vad det faktiskt innebär. Förbered dig mentalt genom att reflektera över varför du lockas av att vara chef, vad du vill åstadkomma med ditt ledarskap och hur ditt intresse av att leda andra uttrycker sig.

Du kommer behöva räkna med att ta en del svåra beslut. Det finns delar som du inte kommer ifrån, exempelvis sätta löner, eventuellt behöva hantera nedskärningar och konflikthantering. Å andra sidan får du möjligheten att coacha dina medarbetare till att växa, får bredare och mer utmanade arbetsuppgifter och möjlighet att påverka organisationen på ett djupare plan – vilket för många upplevs som väldigt givande!

Ta det steg för steg

Har du tänkt igenom för- och nackdelarna med chefsrollen och tagit beslutet om att chefsrollen är rätt väg för dig? Skapa då en stark målbild som mer exakt beskriver vart du vill karriärmässigt. Du har många år på dig att växa i din karriär, så du måste inte ha bråttom. Att sätta målet som chef direkt kanske är ett för stort steg. Det är bara du som kan styra din egen karriärresa. Därmed är det även du som skapar din egen resplan och delmålen på vägen fram till slutdestinationen. Så vart ser du dig om några år? Och vad behöver du göra för att nå dit? Att våga ställa dig själv de frågorna kan göra det tydligare för dig själv om du är på rätt väg, eller om du behöver ändra något för att nå målet.

Inte sällan får personer sin första ledarroll genom att arbeta sig uppåt i en organisation. Visa intresse och hoppa på om tillfälle uppstår att få arbetsledande ansvar. Med en projektledarroll i cv:t visar du på ledarerfarenheter, samtidigt som du får möjlighet att testa på vad det innebär att vara en ledare.

Frågorna att ställa dig själv för att hitta rätt riktning

Tänk igenom vilken typ av chef du vill bli och inom vilken bransch. Vill du bli teamledare, mellanchef eller vd? Vad är det som motiverar dig att ta steget uppåt? Vilka egenskaper har du som kan inspirera andra till att göra ett bra jobb? Och vad behöver du göra för att få den kompetensen som krävs för att komma dit? Oavsett var du söker dig behöver du att ha ett intresse för människor och få energi av att inspirera och leda dem framåt.

Det är en del frågor att ställa till dig själv för att kunna staka ut din resa – men det är värt att fundera igenom dem ordentligt för att få svar på vad du behöver göra för att nå dit du vill. Chefspositionen handlar till stor del om att leda andra. Då behöver du veta hur du leder dig själv först, för att kunna föregå med gott exempel.

Det finns flera vägar att gå för att nå dina mål

Det finns rätt och fel drivkrafter bakom en önskan att få en ledande position. Det är lätt att förblindas av de mer ytliga delarna, så som titel, prestige, förmåner och bättre karriärmöjligheter. För att inte tala om lönen. Dessa delar är så klart inte helt oviktiga. Men om det endast är de delarna som lockar kommer du förmodligen varken bli en bra chef eller trivas i rollen.

För att må bra och vara framgångsrik i en högre chefsposition bör du drivas av helhetsansvaret över organisationen och intressera dig för hur du tillsammans med medarbetarna når gemensamma framgångar och resultat. Om din främsta orsak är status eller högre lön kanske rätt väg i stället är att byta karriär, specialisera dig, bli konsult eller att söka dig mot ett chefsjobb som inte innebär personalansvar.

Att vara chef är fantastiskt givande för rätt person i rätt sammanhang. Men i slutändan är det absolut viktigaste att du trivs och känner att du är bra på det du gör. Så sätt en plan som passar dig och dina personliga mål och starta resan mot den slutdestination som är rätt för dig. Och du, kom ihåg att njuta av resan på vägen!

Relaterade artiklar