5 saker att göra när du börjat fundera på att byta jobb

Ibland kommer den – känslan av att det är dags att byta jobb. Anledningarna kan vara många. Kanske känner du att du helt enkelt är färdig i din nuvarande roll och har börjat drömma om att göra något annat och roligare om dagarna. Det kan också vara så att det inte handlar om ”dig eller dom” utan ”ni tillsammans” – du och din arbetsgivare matchar helt enkelt inte längre vad gäller ambitionsnivå och framtida målbild. Kanske är det dags att gå vidare och skaffa ett nytt drömjobb?

Många är kvar för länge på samma arbetsplats – våga hoppa

Det är lätt att bli kvar på sitt arbete enbart för att det är bekvämt, fast du innerst inne vet att du vill något annat. Det går att likna med en relation, som varit på tomgång en längre tid när den väl tar slut. Vår erfarenhet är att många upplever att de borde bytt jobb för länge sedan när de väl vågat ta klivet.

Var redo att fånga drömjobbet!

Om du går i funderingarna att byta jobb men inte tagit steget fullt ut mentalt ännu kan det ändå vara klokt att förbereda dig. Genom att vara förberedd blir det lättare att snabbt ta chansen när den dyker upp.

1. Uppdatera ditt cv

Ett cv är en färskvara. Genom att hålla ditt cv uppdaterat underlättar du för dig själv när en intressant tjänst eller möjlighet dyker upp. Ett cv ska alltid anpassas för mottagaren. Med ett uppdaterat cv behöver du bara ändra några rader inför varje ny tjänst som du söker. Kom även ihåg att städa cv:t från gamla meriter som inte är relevanta för den specifika tjänsten.

2. Registrera dig hos olika rekryterings- och bemanningsföretag

Genom att registrera din profil och ditt cv hos ett rekryterings- eller bemanningsföretag ökar du dina chanser ytterligare på arbetsmarknaden. En roll som uthyrd konsult kan vara vägen in i en ny, spännande roll! När rekryterarna letar efter kandidater söker de ofta i sina interna cv-databaser. Därför ligger det i ditt intresse att vara en av kandidaterna som de söker fram!

3. Skaffa ny kunskap och blir mer attraktiv

Undersök vilka kompetenser som efterfrågas inom de områden som intresserar dig och överväg att skaffa ny och aktuell kunskap inom dem. Du kan t.ex. gå enklare kurser via internet, ta en kvällskurs eller gå en påbyggnadsutbildning för att ytterligare öka din attraktionskraft på marknaden. Genom att vidareutveckla din kunskap visar du att du är intresserad och håller koll på utvecklingen och trenderna inom ditt område.

4. Börja prenumerera på jobbtips

Idag finns det en uppsjö av nischade rekryteringsföretag och hemsidor med platsannonser riktade mot olika branscher. Registrera din mailadress hos dem som erbjuder jobbtips-mejl inom just de branscher eller yrkesroller du tycker är intressanta. Med tips rakt in i inkorgen sparar du tid och dessutom minskar risken att du missar en intressant jobbmöjlighet.

5. Uppdatera din LinkedIn-profil

Din Linkedin-profil är ditt digitala cv. Många arbetsgivare, och de flesta svenska rekryteringsföretag, använder LinkedIn som verktyg när de söker kandidater. Se därför till att hålla din profil uppdaterad och relevant. Du ökar därmed chansen att bli kontaktad av dem när de letar efter lämpliga kandidater, istället för tvärtom. Kom ihåg att LinkedIn är mycket mer än ditt digitala cv. För många kan ett aktivt engagemang på plattformen var en bra väg till nytt jobb.

Bonustips: Öka chansen att bli headhuntad

Låt rekryterare få veta att du är öppen för nya möjligheter på LinkedIn!

Här är instruktionerna för hur du gör:

 • Klicka på Du-ikonen överst på startsidan.
 • Klicka på Visa profil.
 • Klicka på knappen Lägg till profilavsnitt till höger om din profilbild.
 • Klicka på Intro.
 • Klicka på Letar efter jobbmöjligheter.
 • Skriv in den begärda informationen i popup-fönstret som visas.
 • Välj även om det ska visas för endast rekryterare (de som använder LinkedIn Recruiter-verktyget) eller om det ska synas för alla LinkedIn-medlemmar i din profil.
 • När du är klar klickar du på Lägg till i profil. Då blir det en ruta i din profil med rubrik Öppen för nya jobbmöjligheter.
 • Du kan också klicka på Sätt igång i rutan Visa rekryterare att du är öppen långt uppe på sidan i din LinkedIn-profil för att komma åt den här funktionen.

Ändringar:

 • Vill du ändra i dina inställningar så kan du gå in i din profil, i denna ruta, klicka på pennan (redigera) och göra de ändringar du vill och sedan klicka på Spara.

Ta bort:

 • Skulle du av någon anledning vilja ta bort detta så kan du i din profil, i denna ruta, klicka på pennan (redigera) och klicka i Jag är inte längre intresserad och sedan Radera i den rutan som då kommer fram.

Om du letar efter nya möjligheter inom samhällsbyggnadssektorn kan du t.ex. registrera ditt cv hos oss på Fasticon.

Relaterade artiklar