Ska jag söka jobbet? Så läser du platsannonsen på rätt sätt!

Platsannonsen är ett sätt för arbetsgivaren att ge dig en känsla om företaget är rätt arbetsplats för dig. Den ska även ge dig tillräckligt med information för att du ska veta om din profil passar utifrån vad de letar efter. Genom att läsa platsannonsen på rätt sätt är den även en bra källa med information till hur du ska utforma din ansökan så attraktivt som möjligt utifrån rekryterarens ögon. I den här artikeln går vi igenom vad du ska leta efter för att öka chanserna att bli kallad till nästa steg, arbetsintervjun, och komma ett steg närmare ditt nya drömjobb.

Se helhetsbilden

Läs igenom platsannonsen noggrant och med så objektiva ögon som möjligt. Försök undvika att haka upp dig på nyckelord och skapa dig en helhetsbild av tjänsten. Känn efter om du anser dig kvalificerad att klara av jobbet som helhet. Om du inte känner det ska du såklart inte söka den aktuella tjänsten. Men om du känner att det är en tjänst för dig och en roll som du kan växa i så finns det ingen anledning att inte söka.

Skilj på vad som är skallkrav, meriterande och önskemål

Inte sällan kan en platsannons kännas som en väldigt lång kravlista från arbetsgivarens sida, men låt inte det skrämma dig. Ofta är det endast några få erfarenheter eller egenskaper som är skallkrav, dvs. helt avgörande för att du ska kunna utföra arbetsuppgifterna. Resten är meriterande eller önskemål och därmed mer en bonus för företaget om du innehar de egenskaperna eller kompetenserna. Det är vanligt att arbetsgivare uttryckligen skriver vilka delar som är vad i platsannonsen. Om du ändå tycker att texten är otydligt formulerat kan du ringa den som står som kontaktpersonen i platsannonsen och fråga det du undrar över.

Här har vi tidigare skrivit mer utförligt om vad just de olika begreppen innebär.

Våga utmana arbetsgivarens kravlista

Även om du inte uppfyller alla skallkrav kan du söka tjänsten ändå. Om du exempelvis uppfyller tre av fyra skallkrav kan det vara värt att försöka – då kan du ändå vara en intressant kandidat! Men uppfyller du endast en eller två av fyra skallkrav är det bra att backa och inse att det faktiskt inte är dig de söker för just den här tjänsten.

Vad gäller kraven på personlighet är det ofta breda, luddiga och passar in på de flesta. Även om du inte skulle uppleva att önskemålen vad gäller personlighet beskriver dig perfekt så är det viktigaste att du känner att du kan klara av att utföra arbetsuppgifterna bra.

Om du väljer att söka tjänsten även om du inte anser dig uppfylla hela ”önskelistan” råder vi dig att lyfta fram och motivera erfarenheter som kan kompensera det som saknas. Du vet aldrig vilka andra du konkurrerar med! Därmed finns det alltid en chans att dina meriter är de starkaste när den som rekryterar jämför dig med övriga sökande.

Läs mellan raderna

Många som letar efter ett nytt jobb scannar av platsannonserna snabbt i jakt på sitt nästa drömjobb. Genom att låsa dig mentalt och endast leta efter specifika titlar och nyckelord finns risken att du missar alternativa karriärmöjligheter. Leta efter jobb med intressanta arbetsuppgifter, snarare än att haka upp dig på vad företaget heter eller vilken titel tjänsten har. Våga utmana dig själv! Och kom ihåg att du faktiskt har möjlighet att tacka nej till tjänsten om du blir kallad på arbetsintervju och skulle upptäcka att tjänsten inte var rätt för dig. Då har du i alla fall inte riskerat att missa en möjlighet och vet mer konkret vad du letar efter framöver.

Inte sällan kan man se återkommande och liknande begrepp och klyschor i platsannonserna. Läs mellan raderna och fundera kring vad arbetsgivaren egentligen menar. Formulera sedan det för dig själv och väv in det i ditt cv.

När är sista ansökningsdatum?

Ett bonustips är att kolla när sista ansökningsdatum är. Skicka in din ansökan i så god tid som möjligt. Många rekryteringar sker löpande, vilket innebär att tjänsten kan tillsättas innan sista ansökningsdatum. Så tveka inte att söka om du tycker tjänsten känns rätt för dig. Om ansökningstiden redan har gått ut – mejla och fråga om tjänsten är tillsatt.

Var snäll mot dig själv

Tvinga inte in dig i en mall som inte stämmer överens med vem du är eller tror dig förväntas vara. Står det att arbetsgivaren söker en social och driven person och du inte relaterar till det ena ordet, läs annonsen en gång till. Backa en stund och känn efter, hur viktiga är de personliga egenskaperna för att klara av jobbet? Bedömer du att de är mycket relevanta så utsätt dig inte för ett jobb som inte skulle passa dig. Men känner du att de inte är avgörande – missa inte chansen, utmana dig själv och sök! Du vet inte om det var ditt nästa drömjobb om du aldrig försökte.

Relaterade artiklar