Slarva inte bort drömjobbet genom slarvfel och nonchalans

Låt oss vara ärliga. Du kommer aldrig kunna charma dig till ett jobb - men det är dumt att slarva bort det. Ett hastigt formulerat eller ostrukturerat cv eller dåliga intervjuförberedelser kan vara skillnaden mellan att du går vidare i en rekryteringsprocess, eller inte. Om du följer tipsen i den här artikeln ökar du dina chanser för att få rekryteraren att snabbt och enkelt förstå att du är precis rätt person för tjänsten!

Struktur skapar intresse

Riskera inte att bli bortsorterad av misstag. Tänk på att de som arbetar med rekryteringar går igenom mängder av ansökningar. Underlätta därför för dem som ska läsa din ansökan att förstå att du är rätt person för tjänsten genom tydlighet och struktur. Undvik till exempel snirkliga typsnitt och svårtydda staplar. Tryck inte ihop texten i långa tungt textblock, utan ha lite luft i texten genom radbrytningar.

Ett överskådligt cv är mer lättläst och därför till din fördel. Du kan med fördel även strukturera och gruppera dina erfarenheter, utbildningar och andra erfarenheter med tydliga underrubriker.

Tänk även på att det är svårt för den som läser cv:t att förstå bredden av dina tidigare erfarenheter endast utifrån en titel. Skriv till några korta rader under titelbenämningen om vad du hade för befogenheter och ansvarsområden.

Använd siffror och fakta

Tänk tillbaka på ditt yrkesliv – vad är du mest stolt över att ha uppnått? Framhäv det genom att kvantifiera dina framgångar. Förklara kortfattat genom fakta och siffror vad du har gjort och vilken typ av förändringar du åstadkommit. Det kan t.ex. vara hur du minskade kostnader, hur mycket du ökade försäljningen eller effektiviserade en process.

Ett sätt att lyfta fram det viktigaste för den aktuella tjänsten lite extra är att i ditt cv lyfta ut dina resultat och lägga in dem i ett separat avsnitt med yrkesmässiga höjdpunkter. Gärna högst upp i cv:t. Där kan du även bland annat nämna för ändamålet relevanta vidareutbildningar och befordringar.

Visa att du vet vad du söker

Det kan tyckas som en självklarhet att veta vad det är för tjänst och till vilket företag man söker. Men faktum är att det regelbundet händer att rekryterare märker av att kandidaten inte har koll på de grundläggande detaljerna. 

Innan du ska på en arbetsintervju gäller det att vara bra förberedd. Ta anteckningar utifrån vad rekryteraren berättar om tjänsten om du blir headhuntad, läs igenom platsannonsen noggrant om det finns en sådan och notera vad och vem rekryteraren verkar söka efter till tjänsten.

Innan intervjun bör du definitivt gå in på företagets hemsida och läsa på ordentligt. Kolla efter vad företaget erbjuder för tjänster, vad de står för och vad de har för värderingar och visioner. Fokusera framför allt på sidorna som oftast heter något i stil med Om Oss och Jobba med oss. Där hittar du ofta viktig information om t.ex. ägare, visioner, ekonomi, företagets historia och företagskultur. 

Våga fråga

Precis som i andra sociala sammanhang visar du både ditt intresse och din goda sociala förmåga genom att ställa frågor. Du kan exempelvis fråga om hur utvecklingsmöjligheterna för tjänsten ser ut framöver, om företagets utmaningar framöver, hur företagskulturen ser ut eller vilka kompetenser som rekryterarens anser är avgörande för att få tjänsten.

När du vågar fråga visar du att du är mån om att förstå vilka kompetenser och egenskaper som arbetsgivaren värdesätter. Du får även en större förståelse för hur du själv passar in i vad organisationen eftersöker. Det bidrar även till att du själv inte missar att berätta om en avgörande kompetens för att komma vidare i processen.

Öva på att presentera ditt cv med ord

Det är helt naturligt att vara nervös vid en intervju. Och det kan hända den bästa att man av misstag rör ihop årtal och anställningar. Men när din yrkeserfarenhet kommer på tal förväntar sig den som intervjuar dig att du har koll och kan redogöra för det i korthet. Du bör även kunna sätta dina tidigare erfarenheter i relation till den tjänst du söker.

Du förstår säkert därmed varför det är så viktigt att innan intervjun öva på att summera dina yrkeserfarenheter och sälja in dig själv kort och effektivt. Du vill ju att han eller hon tidigt i intervjun tydligt förstår varför du är som klippt och skuren för tjänsten!

Relaterade artiklar