Så glänser du på ditt nya jobb!

Att börja ett nytt jobb kan kännas läskigt, nervöst, svårt eller roligt. Eller alla känslor på en och samma gång. Den första tiden är det mycket information och nya intryck att ta in, samtidigt som du vill lära känna dina nya kollegor och visa din arbetsgivare att de gjort rätt val att anställa just dig. Hur ska du få ihop allt? Ta del av våra bäst tips på hur kan glänsa på det nya jobbet!

Var nyfiken och ställ frågor

Nej, ingen kommer tycka att du är konstig som ställer frågor. Vi har alla varit nya på jobbet någon gång. Tvärtom visar det att du bryr dig, är nyfiken och vill lära dig nya saker, vilket en arbetsgivare uppskattar. Tänk gärna ut några frågor som du undrar om arbetsplatsen eller tjänsten som visar att du är förberedd och har tänkt till. Det är såklart också bra med spontana frågor, som visar på din nyfikenhet och vilja att göra ett bra jobb.

Kom ihåg att ta anteckningar när någon tar sig tiden och hjälper dig eller visa dig något. På så sätt lär du dig snabbare samtidigt som du undviker att behöva ställa samma fråga flera gånger än nödvändigt.

Erbjud din hjälp

När du är ny på jobbet kommer förmodligen få kollegor att be dig om hjälp, eftersom du själv är i en inlärningsperiod. Genom att själv erbjuda dig att hjälpa dina kollegor öppnar du upp för en stor välvillighet och win win-situation som du själv också har nytta av på sikt. Samtidigt visar du att du är kunskapstörstig och tjänstvillig.

Lär känna dina kollegor

Genom att fråga dina kollegor vilka de är och vad de gör i sina respektive roller visar du intresse och att du vill vara en del i gänget. Försök känna av en balans mellan att lyssna på dem och berätta om dig själv. Kollegornas svar kan även ge bra vägledning för de rutiner och oskrivna regler som finns på arbetsplatsen.

Dra nytta av tidigare erfarenheter

Föreslå gärna nya idéer baserat på dina tidigare erfarenheter, men gör det med lite finess! Om du sitter på ett möte och får en idé utifrån hur ni arbetat på en tidigare arbetsplats gör du klokt i att inte referera för starkt till hur ni gjorde just där. Säg istället något i stil med ”En lösning som jag tror skulle fungera bra här är…”.

Tillåt dig själv att landa

Att börja ett nytt jobb kan som sagt vara både läskigt och roligt på samma gång. Inte sällan är det dessutom många olika delar du förväntas sätta dig in i. Var snäll mot dig själv och tänk på att ingen kräver att du ska kunna allt från första dagen. Tillåt dig själv att landa i din nya jobbvardag. Känn efter inåt. Kanske behöver du även balansera privatlivet utifrån att jobbet tar viss energi i början genom att inte att inte ta på dig för mycket. Låt det ta sin tid och när du är varm i kläderna kan du sedan varva upp igen även på det privata planet.

Lycka till på nya jobbet och kom ihåg – de valde just dig av en anledning!

Relaterade artiklar