Nytt år, nya möjligheter!

När glöggen är uppdrucken, julklapparna är öppnade och julmaten tagit slut så kanske du hunnit andas ut en stund och börjat reflektera över vad du vill göra framöver. Då är det möjligen dags för ett nytt steg i karriären. Om du känner att du inte utvecklas längre inom ditt arbete och du har pratat med din chef, men det verkar inte finnas möjlighet att utvecklas mer internt; vad gör en då? För att komma vidare i din tankeprocess kan det vara bra att ställa lite frågor till dig själv.

  1. Vad tycker du att du är bra på? Vad tycker du är roligast med ditt nuvarande jobb? Med andra ord, vad har du för styrkor?
  2. Vilka yttre faktorer är viktiga för dig och vilken typ av tjänster och företag matchar det? Om det exempelvis är viktigt att ha kort avstånd till jobbet, kanske du får kompromissa med något annat beroende på vilka företag som finns inom rätt radie om du inte är flyttbar.
  3. Vilken kompetens har du idag? Och vad får du om du slår ihop dina styrkor med dina kompetenser? Det krävs självrannsakan för att byta bransch, men det är värt det. Kanske behöver du läsa någon extra kurs för att utmärka dig ännu mer på marknaden?
  4. Utifrån vad du hittills gjort i arbetslivet, finns det någon bransch som är besläktad med din nuvarande bransch där din kompetens skulle göra nytta? Om man vill byta bransch kan det vara lättare att byta ”i sidled” till något närbesläktat, t.ex. från byggsektorn till fastighetssektorn, istället för mellan två helt olika branscher.

Relaterade artiklar