Din nyfikenhet kan avgöra din karriär

Genom att vara nyfiken och regelbundet lära dig nya saker kan du stärka din konkurrenskraft på arbetsmarknaden. Det gäller också att verkligen behålla nyfikenheten under hela yrkeslivet. Tillhör du dem som inte har en nyfiken självbild? Lugn, nyfikenheten går att träna upp! I den här artikeln delar vi med oss vad forskningen säger om hur du stärker din ”nyfikenhetsmuskel” och därmed också din konkurrenskraft.

Kunskapen som fastnar bäst är den du tycker är mest intressant

Globalt förväntas mer än en miljard arbetstillfällen att förändras på grund av teknikutvecklingen. Enligt World Economic Forum är det kontinuerliga lärandet därför avgörande för att du även framöver ska vara attraktiv på arbetsmarknaden. Därmed har det aldrig varit mer aktuellt än idag att investera i reskilling och upskilling  samt att reflektera över sin egen nyfikenhet.

Forskning visar att kunskap fastnar lättast när du lär dig något som du verkligen bryr dig om, finner intressant och har verkligen har användning för. Det gäller oavsett om det sker på en privat eller professionell nivå. Alltså sådant som naturligt nyfiken gör dig!

Hur du stärker din ”nyfikenhetsmuskel”

Nyfikenheten och förmågan att ta ansvar över det egna lärandet är något vi kan öva upp. Det gäller även de som inte ser sig själva som naturligt nyfikna.

Forskning lyfter fram tre aspekter av nyfikenhetens betydelse, För det första kan man koppla ihop inspiration med en inre önskan att lära. Nyfikenheten i sig väcker inspiration. Du lär dig därmed mer eftersom du är nyfiken. För det andra föder nyfikenheten förmågan att ta egna initiativ till nytt lärande. För det tredje visar forskning att nyfikenhet inte minskar med åldern. Däremot förändras dina inlärningsmetoder utifrån tidigare erfarenheter, men nyfikenheten i sig håller i gång din motivation.

Här är tre forskningsbaserade övningar som kan stärka din ”nyfikenhetsmuskel”:

  • Möt dina rädslor. Rädsla är ett betydande hinder för nyfikenhet. Därför är det viktigt att våga konfrontera rädslorna för att stärka inlärningsförmågan. Ta dig tid att reflektera; vad hindrar dig från att ställa frågor på möten eller testa nya saker? Varför tvekar du över att acceptera ett nytt uppdrag? När du sätter ord på varför du är rädd kan det bli tydligare hur du ska hantera det.
  • Leta efter nya erfarenheter och idéer. Nya miljöer och upplevelser, eller att möta nya människor, kan vara bra sätt att väcka nyfikenheten till liv. Det kan innebära alltifrån att flytta till ett nytt land som att se en dokumentär om ett ämne du inte vet något om (ännu). Nyckeln är att undvika att fastna i gamla tankebanor genom att mata ditt sinne med ny information.
  • Fokusera på det du älskar. Det kan låta klyschigt, men faktum är att odla din ”nyfikenhetsmuskel” inte bara behöver tjäna din karriär – vinsterna kan spilla över på flera plan i livet! Överväg att lära dig nya saker och skaffa nya färdigheter även utanför jobbet. Kanske tycker du om att lyssna på poddar, träna, spela något instrument eller bygga något? Vad du än tycker är kul, gör mer av det, eller testa något helt nytt!

Oavsett vilken form din nyfikenhet tar så hjälper den dig att hålla dig öppen och medveten, breddar dina perspektiv och gör att du vill lära dig mer - om du underhåller den. Eftersom vi alla lever olika liv är det bästa rådet att bara börja! Nu. Jobba på din nyfikenhet, våga sätt nya mål eller hitta något nytt som du är intresserad av och testa. Om du tröttnar, testa något annat – men sluta inte våga vara nyfiken. För vem vet vilka dörrar som kan öppnas?


Om du vill läsa mer, ta del av World Economic Forums Future of Jobs Report 2020 och McKinseys rapport The most fundamental skill: Intentional learning and the career advantage.

Relaterade artiklar