Höststäda ditt cv och hitta drömjobbet!

När uppdaterade du ditt cv sist? Efter sommarledigheten brukar många rensa, fixa och putsa i jakten på en nystart. Kanske betyder en nystart för dig ett nytt jobb?! Oavsett om du tänker ta steget vidare nu eller om en tid framöver är det klokt att börja höststäda ditt cv. Du vet aldrig när du får syn på en spännande tjänst att söka, även om du kanske inte letar aktivt idag! Många gånger räcker det med några mindre ändringar för att förbättra helhetsintrycket.

Uppdatera jobb och titlar

Börja med att lägga till ditt nuvarande jobb på cv:t, eller det senaste jobbet du hade. Har du varit på samma arbetsplats en längre tid kanske du har bytt titel internt, eller att titlarna har ändrats sedan du började. Skriv vilka titlar du haft på företaget i kronologisk ordning så att din interna karriär blir tydlig. Glöm inte att även byta ut den eventuellt gamla titeln mot din nya.

Uppdatera cv:t med nya ansvarsområden

Efterhand som man utvecklas på sitt jobb blir man ofta tilldelade fler ansvarsområden. Det är lätt att glömma bort vad det betyder för ditt cv, eftersom det blir en naturligt utveckling i arbetsvardagen. Men när du söker en tjänst är den informationen mycket relevant för din potentiellt nya arbetsgivare.

Tänk igenom vad du har för arbetsuppgifter idag jämför med när du började på ditt nuvarande arbete och uppdatera cv:t med dem. Passa även på att se över dina tidigare tjänster. Kanske upptäcker du arbetsuppgifter att lägga till som du inte tänkte på sist du uppdaterade cv:t.

Kill your darlings

För att få rekryteraren att snabbt förstå att du är rätt person för jobbet behöver ditt cv vara kort, koncist och enkelt att överblicka. Helst ska ett cv vara på motsvarande 2 A4-sidor. Det är lätt att sväva ut och börja beskriva allt, men tänk på att hålla dig till en övergripande beskrivning. Den som läser ditt cv ska förmodligen orka läsa många fler. Se till att de delar där du beskriver dina tidigare och nuvarande arbetsområden är enkelt och klart formulerade. Håll dig till cirka fyra eller fem rader för att beskriva dina ansvarsområden för varje tjänst.

Kom ihåg att få med din kompetensutveckling

Allt fler arbetsgivare inser hur viktigt det är med uppdaterade medarbetare. Att du valt att du prioriterat kompetensutveckling visar dessutom att du är mån om din professionella och personliga utveckling. Underskatta därmed inte effekten av att skriva med de kurser och utbildningar som du genomfört i ditt cv. Kom ihåg att framhäva utbildningarna med en egen rubrik så att rekryteraren snabbt kan hitta dem i texten.

Oavsett längden eller formen på kursen (digitalt, distans eller fysiskt på plats) ska de stå med. Men kom ihåg att de kurser och utbildningar du tar med i cv:t ska vara relevanta i förhållande till den tjänst du söker.

Missa inte att även se över din LinkedIn-profil

Det är minst lika viktigt att höststäda ditt digitala cv som det du skickar ut till arbetsgivarna. Att ha rätt inställningar gör dig sökbar och ökar förutsättningarna för att drömjobbet kommer till dig. En komplett LinkedIn-profil kan dessutom bland annat ge dig nya kontakter, insikter och affärsmöjligheter eller knuffa karriären i rätt riktning.

Gå igenom dina tidigare (och nuvarande) titlar, arbetsbeskrivningar och utbildningar, men kom även ihåg att uppdatera introduktionstexten. En aktuell profil med relevanta sökord i ökar dina chanser markant för att matcha rekryterarnas sökningar.

Med ett uppdaterat cv är det lätt och enkelt att söka ditt drömjobb när det dyker upp. Vi tror på dig, lycka till!

Relaterade artiklar