Vässa ditt cv med rekryterarnas 7 supertips!

Det är inte lätt att skriva ett bra cv. Något många missar är att anpassa det för läsaren och den aktuella tjänsten. Kom ihåg att det är personen som ska läsa ditt cv som också avgör om du är en intressant kandidat för tjänsten eller inte. Men vad är det egentligen som arbetsgivare och rekryterare söker när de läser ett cv? Fasticons rekryteringskonsulter har sammanställt en lista som hjälper dig att skriva ett riktigt bra cv!

Kasta inte bort dina chanser med ett slarvigt cv

Det sägs att det tar sex sekunder för en person att skapa sig en uppfattning om en text är läsvärd. Oavsett om det stämmer eller inte är cv:t det första intrycket som du ger en rekryterare eller arbetsgivare. Ha det i åtanke när du utformar och skriver ditt cv. För handen på hjärtat, har du gett cv:t all den omtanke som det förtjänar? Granska ditt cv och se om det uppfyller punkterna nedan. Om inte är det dags att ägna det lite engagemang för att öka chanserna att landa drömjobbet.

1. Skriv en sammanfattning

Med en bra och anpassad sammanfattning hjälper du läsaren att förstå varför du är helt rätt person för tjänsten. Det är extra viktigt nu när det personliga brevet blir allt ovanligare. Tänk dig att du skriver en hisspitch! Vad är mest relevant att få med? Läs igenom annonsen ordentligt och fundera på vad i din bakgrund och personlighet som du själv hade tyckt vara mest relevant för den aktuella tjänsten.

2. Visa på tydliga resultat

Rekryterare uppskattar ofta kvantifierbara prestationer som sammanfattas lättöverskådligt. Nämn siffror och resultat utifrån dina arbetsprestationer, t.ex. ”Jag sänkte energiförbrukningen med tolv procent per år tack vare att jag...”, “Jag ökade intäkterna med 2 mkr per år genom att…” eller “Antalet klagomål minskade med 43 % eftersom jag...”.

3. Inkludera utbildning och relevanta kurser

Kom ihåg att ange examen och lärosäten för dina utbildningar, använd med fördel de formella benämningarna som står på ditt examensbevis. På så sätt blir det lättare att bedöma om din utbildningsbakgrund matchar kraven för tjänsten. Ta gärna med relevanta fortbildningskurser också, och när du gick dem. Se dock till att det inte blir en lång lista med kurser du har läst. Utan syfte eller förklaring för hur de bidrar till dina kvalifikationer för tjänsten tar de bara upp onödig plats.

4. Layouten kan göra mer skillnad än du tror

Prioritera funktion före form – det är tydligheten som skapar ett vinnar-cv! Underskatta därför inte vikten av en lättöverskådlig layout. Genom att lägga ner lite tid på layouten kommer den som läser ditt cv snabbare inse att du är rätt person för tjänsten. Det finns många bra cv-mallar gratis ett knapptryck bort på internet om du behöver hjälp eller inspiration.

5. Ta med rätt mängd information

Ett alltför innehållsrikt cv kan faktiskt vara till din nackdel. Det tröttar ut läsaren och gör cv:t oöverskådligt. Samtidigt skriver många alldeles för lite. Så vad ska man undvika?

Ett klassiskt misstag är att rada upp en lång lista med titlar och årtal som egentligen inte säger särskilt mycket. Enbart informationen ”Projektchef, Företag X, 2017–2019” säger inte någonting om vad din roll faktiskt innebar: skriv några korta rader som framhäver vad du faktiskt har gjort och presterat hos arbetsgivaren. Tänk på att de flesta yrkestitlars innehåll kan variera från företag till företag. Den som läser ditt cv kan omöjligen veta vad som gällde på just det företaget som du arbetade på.

6. Lämna privatlivet utanför ditt cv

Allt fler företag går över till att rekrytera utifrån en kompetensbaserad rekryteringssyn. Det betyder att allt fler arbetsgivare och rekryterare ser till dina faktiska kompetenser. Där är saker som att du som numera är medelålders som nittonåring reste runt i världen under ett halvår inte relevant. Skippa den typen av information, om den inte har betydelse för tjänsten.

7. Städa cv:t från självklarheter

Läs igenom ditt färdiga cv med en rekryterande chefs ögon. Om du reflekterar över att viss information inte är relevant, så har du förmodligen rätt. Tänk igenom vilka kompetenser som utmärker dig som person och gör dig kvalificerad för tjänsten.

Att du har ”grundläggande datorkunskaper” ses idag som självklart – ett klassiskt exempel på onödig information som kan strykas. Om du däremot har kunskaper inom vissa program eller system som är viktiga för din bransch ska du självklart framhäva dem, med fördel i en tydlig punktlista som läsarens ögon lätt fastnar vid. En positiv bieffekt av att ta bort överflödig information är att du framhäver guldkornen.

Spark i baken och lycka till!

Vi hoppas de här punkterna hjälper dig så att du kan göra ditt cv ännu vassare och stå ut från mängden i ansökningshögen. Hur du utformar ditt cv är det första steget i att styra rekryterarens och arbetsgivarens bild av dig i din yrkesroll. Slarva inte bort din chans!  


För att få mer inspiration och kunskap om hur du skapar ett riktigt bra cv kan du med fördel ta del av vår uppskattade och kostnadsfria cv-guide

Relaterade artiklar