Få igång motivationen efter ledigheten

Inte sällan består ledigheten av god mat, sena kvällar och intensivt socialt umgänge. Även om det (förhoppningsvis) är trevligt är det inte ovanligt att känna att man behöver en till semester för att vila upp sig efter semestern… Efter ledigheten kan det därmed kännas tungt att försöka komma tillbaka till jobbrutinerna och åter hitta motivationen. I den här artikeln ger vi några tips för att hamna på rätt bana och kicka i gång jobbmotivationen!

Ta reda på vad som ger dig energi

Tänk igenom vad som gör dig glad och ger dig positiv energi. Är det kundkontakter, kollegor, specifika arbetsuppgifter eller något visst projekt? Se över hur du kan strukturerar om för att få in mer av det i jobbvardagen. Ta gärna hjälp av din chef eller kollegor.

Planera din dag

Det är bra att få en överblick av din arbetsdag genom att göra ett schema, listor eller skriva in en dagsplanering i din kalander. På så sätt undviker du onödig stress, dessutom är det kul att få bocka av arbetsuppgifter och se visuellt att man närma sig ett mål eller slutet av en uppgift eller ett projekt.

Kom ihåg rörelsepauser

Du har säkert läst att många studier visar att aktivitet främjar hälsa både fysiskt och mentalt. Det kan räcka med en kortare promenad eller några minuters rörelsepaus. Idag arbetar allt fler hemifrån. Därmed försvinner de naturliga pauserna som tidigare blev av när du t.ex. gick till kaffemaskinen eller mellan mötesrummen. Sätt en påminnelse på mobilen eller i kalendern för att inte fastna vid datorn för lång tid. Det värt det – rörelsepauser gör dig gladare, piggare och mer koncentrerad!

Vårda det sociala

Människor tar och ger energi till varandra. Försök att vara en som ger energi och omge dig med likasinnade. Ring en trevlig kollega för att kolla läget, ta några minuter innan ett möte för att stämma av, bjud in till en fika eller after work (det går även bra att göra över videolänk om dina kollegor inte sitter på samma ort!). Genom  att omge dig med positiva och energigivande möten finner du inspiration och får nya idéer för hur du ska jobba vidare.

Sätt upp mål som inspirerar dig

Se jobbstarten efter ledigheten som ett nytt kapitel! Väl tillbaka efter några veckors ledighet är det rätt tillfälle att känna efter inåt. Vart vill du? Är du där du vill vara? Hur ska du göra för att komma dit du vill? Skapa delmål och långsiktiga mål som driver din utvecklingskurva åt rätt håll.

Relaterade artiklar