Nätverka bör man – men hur gör man?

Att nätverka både internt och externt blir en allt viktigare del av de flestas arbetsvardag. Oavsett nuvarande nätverkskunskaper är det ett område där vi alla kan utvecklas mer. En som verkligen har koll på ämnet är Sophia Sundberg, flerfaldig vinnare av Årets affärsnätverkare. Sophia har även skrivit boken Nätverka bör man – men hur gör man?. I den här intervjun får du möjlighet att ta del av Sophias samlade kunskap.

Ett verktyg att stoppa i väskan

När Sophia Sundberg var sju år gammal bestämde hon sig för att hon skulle bli tre saker – författare, chef och skolfröken. Idag har hon skrivit två böcker och är sin egen chef som egenföretagare, entreprenör och föreläsare.

 

Sophia Sundberg

 

Hur kommer det sig att du skrev en bok om nätverkande?

– När jag var yngre provade jag att arbeta som lärarvikarie och insåg då att jag inte ville bli lärare som jag tidigare trott. Men jag har alltid haft en passion för att lära andra om saker som jag själv har kunskap om. Jag vill dela med mig av kunskap så att andra slipper gå på samma minor som jag tidigare redan gått på. Under 15 år har jag arbetat med workshops, föreläsningar och utbildningar. Att skriva böcker blev en förlängning av passionen för att lära ut och mitt sätt att vara skolfröken. Hittills har jag skrivit två böcker, Nätverka bör man – men hur gör man?, en handbok i nätverkande och Twitterboken, som handlar om hur man arbetar smart med Twitter.

Vilka är de vanligaste funderingarna du brukar få om ämnet nätverkande?

– Att nätverka består av tre delar av nätverksprocessen: före som handlar om hur du kan förbereda dig innan ett event, under som handlar om hur du agerar under eventet och efter som berör vad du gör efteråt, säger Sophia.

– De vanligaste frågorna berör mingeldelen i nätverkandet. Ett vanligt misstag är att bara se till en del, istället för att se alla tre delar som en helhet. Väv ihop alla tre delarna för att få ut mer av ditt nätverkande. Den viktigaste delen som de flesta glömmer bort är att följa upp sina kontakter efter ett event, så ett andra råd är att också komma ihåg uppföljningen.

Varför tror du att många upplever mingelsammanhang som jobbiga? Och hur blir man duktig på att mingla och nätverka?

– Jag tror att man upplever det olika jobbigt beroende på personlighetstyp. En viktig del är att inte jämföra sig med andra som redan är duktiga på att mingla. Du har ingen aning om vad han eller hon gjort för att bli bra på det, eller hur länge den personen övat på att mingla. Se istället till dina egna förutsättningar hur du kan bli bättre och öva lite i taget. Du kan till exempel öva på att vara bättre förberedd innan ett event.

Sophia betonar vikten av mod flera gånger under intervjun. Hur mod kopplas till nätverkandet ser olika ut beroende på var man befinner sig mentalt i nuläget. Mod för en person kan vara att gå till ett event i sällskap med en vän, istället för att inte våga gå dit alls. För en annan person kan mod vara att utmana sig själv att knyta tio nya kontakter under samma tillfälle. Mycket handlar om att hitta sina egen nivå och utgå från sig själv.

– Upplever du det som jobbigt, börja med att utsätta dig själv i små doser. Men vill du få ett annat resultat än vad du brukar få, måste du våga göra något annorlunda, betonar Sophia.

Vad tycker du är det roligaste med att nätverka?

– Att man blir så allmänbildad! Det var något jag inte hade förväntat mig, eller räknat med. Det är så häftigt och berikande! Man får höra talas om yrken, produkter och tjänster som jag tidigare inte hade en aning om fanns.

Vad är viktigast att undvika i nätverkssammanhang?

– För mycket alkohol! Och ämnen som berör sex och religion. Undvika även att vara för gå-påig och bara prata om dig själv. Kom ihåg att stanna upp och lyssna.

Är det något du själv vill lyfta gällande ämnet nätverkande?

– Om man inte använder LinkedIn – skaffa ett konto. Det är A och O! LinkedIn är som affärsvärldens Facebook kombinerat med världens största visitkortspärm. Idag är det lika viktigt att nätverka digitalt som i den fysiska världen, säger Sophia engagerat.

– Jag vill också lyfta vikten av att hjälpa varandra. Våga fråga andra hur du kan hjälpa dem! Det är min starka övertygelse att när man hjälper andra får man alltid tillbaka långsiktigt, men man vet inte innan på vilket sätt.

Avslutningsvis, kan du ge några förslag på öppna frågor att ställa i mingelsituationer som en nybörjare kan memorerar och använda sig av?

– Absolut, några lätta frågor att memorera kan vara:

  • Berätta lite om dig själv, vem är du? Vad gör du?
  • När du vet vad en person arbetar som eller är engagerad inom kan du fråga – Hur kom du in på den banan?
  • Hur ser en vanlig dag ut i ditt arbetsliv?

– En annan spännande fråga att ställa är vilka utmaningar står du inför?. Men den frågan ska ställas en bit in i samtalet när man känt av personen lite, eftersom det är en mer personlig fråga. Men vem vet, kanske letar personen nya lokaler eller har för många kunder som han eller hon inte hinner med. Då kanske det faller sig naturligt att fråga om du kan hjälpa till på något sätt – och då har du helt plötsligt nätverkat!

Relaterade artiklar