Jobbsökartipsen direkt från proffsen

Det finns nog lika många åsikter om hur man söker jobb på ”rätt sätt” som det finns människor. Men vi kan väl vara överens om att det är smartast att ta råd från de som faktiskt har erfarenhet? Så har i alla fall vi resonerat när vi samlat ihop våra rekryterares och mingelproffset Sophia Sundbergs bästa tips!

Var förberedd, men våga hoppa

Alltför många är kvar på ett arbete de inte trivs på, fast de innerst inne vet att de vill något annat. Kanske för att det är bekvämt, kanske beror det på någon helt annan anledning. Man skulle kunna det likna det vid en relation som går på tomgång innan den ändå oundvikligen ändå tar slut.

Men du behöver inte bestämma dig här och nu. Ofta är det bra att ta ett steg tillbaka och fundera innan du hoppar. Men det är samtidigt klokt att förbereda dig för att snabbare kunna fånga chansen när den väl dyker upp. För att hjälpa dig på vägen har vi sammanställt 5 saker att göra när du börjat fundera på att byta jobb, som förhoppningsvis kan de dig en putt i rätt riktning.

Nätverka och var tillgänglig för nya kontakter och möjligheter

Du har säkert hört många gånger att det är bra för karriären att nätverka och utöka ditt kontaktnät. För vissa kommer nätverkandet helt naturligt,  för andra känns det mer konstlat. Men oavsett dina nuvarande nätverkskunskaper är det ett område där den som vill kan utveckla sina färdigheter.

De allra flesta nätverkar mer eller mindre utan att reflektera över det, men de kanske inte använder just det ordet eller ser det själva. I grund och botten handlar nätverkandet helt enkelt om att träffa och prata med människor, vilket många redan gör både i sitt jobb- och privatliv. Att nätverka kan leda till många tidigare oanade möjligheter och öppna oväntade dörrar. Sophia Sundberg är nätverksproffset med svaret på frågan de flesta av oss ställer: nätverka bör man – men hur gör man?

Putsa ditt digitala skyltfönster

LinkedIn är ditt digitala cv, men även en möjlighet att nätverka digitalt. En komplett LinkedIn-profil kan ge dig nya kontakter och insikter så väl som affärsmöjligheter, eller knuffa karriären i rätt riktning. Idag har cirka 4 miljoner svenskar ett LinkedIn-konto och siffran stiger. Det är dessutom en av de största plattformarna rekryterare använder sig av när de eftersöker kompetens. Att inte ha ett uppdaterat LinkedIn-konto om du är i jobbsökartagen kan alltså innebära missade möjligheter. Tänk på att din LinkedIn-profil är ditt skyltfönster – så putsar du till den.

Relaterade artiklar