Hur du hanterar nobben från drömjobbet
Nej, det är inte roligt när du har lagt ner hela ditt hjärta på att skriva en ansökan och efter veckor av väntan kommer svaret: ”Tack för visat intresse men…”.
Alla hanterar vi avslag på olika sätt. När det gäller jobbsökande är det avgörande hur du hanterar känslan för att komma vidare. Men misströsta inte! Med rätt inställning och genom att bryta vissa tankemönster kan du lära dig att hantera avslag. Du kan faktiskt till och med använda det som motivation för att öka chansen för att få ett ja nästa gång!
Det kan vara svårt med bakslag, men vi lär oss mycket av det
Vissa nej är jobbigare att få än andra. Men att kunna hantera ett nej underlättar mycket, då du aldrig kan undgå att någon gång få avslag. Det är lätt att gräva ner sig, men tänk om något ännu bättre väntar runt hörnet? Nejen hjälper oss att utvecklas som människor. Om vi aldrig fick ett nej skulle vi dessutom mer ofta hamna på ställen där vi inte vill vara. Så ge dig själv tid att fundera kring vad du verkligen vill. Ett nej kan vara din möjlighet till att tänka om och tänka nytt.
Ta det inte personligt
När ett företag rekryterar till en tjänst är det många olika omständigheter som spelar in. Även om den som ansvarade för rekryteringen gillade dig som person kan det t.ex. vara så att du saknade viss erfarenhet eller kompetens inom ett område, eller att du av någon anledning kanske inte passade in i företagskulturen.
Men så länge du vet att du skötte dig socialt under intervjun är ett nej allt som oftast inte något personligt – det handlade bara om att de valde en annan kandidat som bedömdes passa arbetsgivarens behov bättre.
Feedback kan leda till ett ja nästa gång
När du får ett avslag – våga be om feedback varför det inte blev du som fick tjänsten, i stället för att ”skapa din egen sanning” om varför de inte valde dig (den här gången). Vissa arbetsgivare ger konkreta svar och andra inte, men det är värt att ställa frågan då svaren ofta ger bra insikter om vilka delar du kan vässa till framöver.
Var professionell och stärk den personliga kontakten
Det är klokt att vara fortsatt trevlig, professionell och positiv trots att du kanske är besviken över att ha fått ett nej. Tacka för att du fick låna den rekryteringsansvariges tid.
Om du är fortsatt intresserad av arbetsgivaren kan du med fördel även passa på att fråga om de kommer utlysa tjänster framöver som matchar din profil. En positiv attityd visar att du svarar positivt på stress och inte är en negativ och dålig förlorare. Det ökar chansen att den som rekryterar har dig i åtanke framöver om du söker jobb hos dem igen.
Reflektion skapar framtida framgång
När du söker jobb behöver du vara mentalt inställd på att få några nej på vägen. Inom många yrkesgrupper är konkurrensen tuff. Ge dig själv en stund att ta in dina känslor. Är du ledsen, arg eller kanske besviken? Om det hjälper, skriv ner dina tankar.
När du har fått ordning på dina tankar kan du ägna lite tid åt att tänka på vad som hänt. Utelämnade du något i ditt cv som kunde ha varit viktigt? Fanns det saker som du kunde ha gjort annorlunda när det gäller din attityd eller ditt tillvägagångssätt under intervjun? Det kan vara bra att be en vän eller mentor om råd om du inte vet hur du ska komma i gång med denna process av självreflektion.
Att reflektera och sätta dina tankar på papper är ofta ett mycket användbart sätt att rensa huvudet och se saker och ting klarare för att kunna agera ännu bättre nästa gång.
Ett nej är ett steg närmare ett ja
Kort sagt, om du förstår hur du hanterar avslag kan du hantera det bättre nästa gång det händer. Det är inte alltid lätt, men med rätt inställning och lite övning kan du lära dig att reagera bättre på känslan.
Försök att anta ett positivt tankesätt även om det känns som om din värld rasar samman för en stund. Se situationen som en möjlighet att lära dig något nytt genom att dra nytta av den negativa erfarenheten, så är du på god väg mot bättre framgång – och ett steg närmare ”tack för visat intresse, vi ser gärna att du blir vår nya kollega!”.
Texten är skriven av: Ida Viberg , Content Creator inom samhällsbyggnad