Klyschorna du inte ska säga på arbetsintervjun

Är du en person som förbereder dig minutiöst inför arbetsintervjun, eller går du dit och tar det som det kommer? Oavsett personlighetstyp är en gemensam nämnare att de allra flesta känner sig lite eller mycket nervösa innan. Det är helt i sin ordning, det är ett viktigt möte som kan vara avgörande för din framtida karriär. Just därför finns det några klyschor du bör undvika för att öka chanserna att knipa drömjobbet. Vi går här igenom vad du inte ska säga för att undvika en inflation av klichéartade uttryck på arbetsintervjun och hur du kan vända svaren.

”Min största svaghet är att jag jobbar för hårt”

Låt oss vara ärliga – de allra flesta ser sig som hårt arbetande och skulle någon ens erkänna på en arbetsintervju att man inte är en hårt arbetande person? När du får frågan om vad du har för svagheter vill den som rekryterar få ett sanningsenligt, och relevant, svar. Frågan ställs för att ta reda på hur din självinsikt är. Ingen förväntar sig att du ska vara en perfekt person utan svagheter. Det du behöver göra är att förbereda ett specifikt och tydligt svar. En bra början är att utvärdera dina kunskaper för att sedan kunna identifiera dina svagheter. Formulera därefter ett ärligt svar om vilka dina svagheter är och hur du arbetar med dem.

”Jag arbetar som bäst under stress”

Det är en positiv egenskap att kunna agera och ta bra beslut under stressade former. Men att säga att man arbetar som bäst under stress kan vara en röd flagga för den som rekryterar. Dels för att rekryteraren kan ana att detta ofta inte stämmer och dels för att en sådan inställning inte är hållbar utifrån att medarbetaren ska hålla i längden. Exemplifiera i stället med situationer där du har varit bra på att hantera projekt, specifika situationer eller arbetsuppgifter trots stressiga förhållanden. Då konkretiserar du i stället hur du hanterar stress på ett personligt sätt.

”Jag älskar när det är mycket att göra”

Den som säger detta kan också vara samma person som uttrycker att hen gillar ”att ha många bollar i luften” – med andra ord ett vanligt uttalande från personlighetstypen som uppskattar ett högt tempo. Tanken med att säga detta är ofta att visa på hur bra personen trivs med att ha flera projekt på gång parallellt. Istället för att dra ytterligare en klyscha och låta som ”alla andra”, försök att särskilja dig från de andra sökande genom att konkret exemplifiera vad du menar för rekryteraren. Detta ökar chanserna att du utmärker dig och blir ihågkommen som en person med god självinsikt.

”Jag är perfektionist”

Förutom att de kan låta som att du överdriver så är det ännu en klyscha som en van rekryterare hört många gånger om. Du kan med fördel byta ut begreppet perfektionist mot att du är en noggrann person med ett bra öga för detaljer. Förklara med egna ord och personlig exempel på vilket sätt du utför ett noggrant och detaljorienterat arbete. Du kan även ge exempel på i vilka situationer denna egenskap märks i din jobbvardag och vad det har bidragit till på tidigare arbetsplatser.

”Jag har väldigt lätt för att lära mig nya saker”

Självklart uppskattar de flesta arbetsgivare förmågan att vara snabblärd. Men att dra denna klyscha ger inte ditt tal en Oscarstatyett. Ta i stället tillfället i akt att berätta om ett tillfälle då du från början inte hade tillräckligt med kompetens inom ett visst ämnesområde. Sedan berättar du om hur du faktiskt gjorde för att bredda din kunskap inom det området.

Kom ihåg! Målet med arbetsintervjun är att ge en uppriktig bild av dig som kollega och din samlade kompetens. Det är lätt hänt att börja upprepa klyschor, speciellt om drömjobbet står på spel. Men efter att du nu har tagit del av den här artikeln hoppas vi att du är väl förberedd inför nästa intervju. Stort lycka till!

Relaterade artiklar