Experttipsen som underlättar ditt jobbsökande

Att söka jobb kan vara ett heltidsjobb. Använd tiden smart och kom ihåg att jobbsökandet är en process i flera steg, inte en punktinsats. Det viktigaste är att vara påläst och förberedd. Men hur är man det? Här är flera tips som underlättar jobbsökandet.

Kolla på arbetsuppgiften istället för titeln

Letar du efter nästa drömjobb? Kanske är det just därför du inte har hittat det. Genom att ha en förutfattad mening om exakt vilken titel du vill ha är det lätt att glömma läsa mellan raderna. Leta istället efter arbetsuppgifter som tilltalar dig och företag med verksamhet och inställning som passar dig.

Genom att tänka lite annorlunda och angripa platsannonser från ett nytt perspektiv minskar risken att du missar chanser till nya karriärmöjligheter. Läs även på om skillnaderna för hur rekryterare använder begreppen meriterandeskallkrav och önskemål. Tro på dig själv och våga även söka en tjänst som lockar även om du inte prickar in exakt allt som arbetsgivaren efterfrågar.

Gör om, gör rätt – fixa ett cv som blir sett!

Har du skickat ditt cv till hur många företag som helst utan att ens bli kallad på intervju? Inte sällan har  utformningen och strukturen av ditt cv stor betydelse för hur din ansökan kommer att bli behandlad. Det är viktigt att du anpassar ditt cv för varje tjänst du söker. Det tar självklart mycket tid och energi därmed kan det kännas lockande att använda samma cv till olika tjänster. Gå inte i den fällan. Det du skriver i ditt cv bör spegla begreppen och tonaliteten i platsannonsen.

Men du behöver inte börja med ett tomt dokument varje gång du ska söka en ny tjänst. Ha istället ett färdigt grund-cv som du snabbt kan anpassa utifrån de specifika tjänster du söker. En erfaren rekryterare ser snabbt om du skickar ett standard-cv utan anpassning för tjänsten. Varför ska rekryteraren lägga tid på att läsa din ansökan när ditt cv ger sken av att du inte ens har läst platsannonsen? Ta även del av vilka 7 vanliga cv-missar som kan göra att du inte kallas på intervju.

Var förberedd inför arbetsintervjun

När cv:t vässats till och du har blivit kallad på arbetsintervju gäller det att vara förberedd! Allt fler professionella rekryterare arbetar idag utifrån en kompetensbaserad rekryteringsmetodik. Därmed är det mycket troligt att du kommer få vara med om en kompetensbaserad rekryteringsprocess. Ett tips är att ta reda på vilka vanliga frågor som brukar ställas i det sammanhanget. Vi har summerat 5 vanliga kompetensbaserade rekryteringsfrågor – och vad rekryteraren egentligen vill veta när du får frågorna.

Relaterade artiklar