Anders följde sin dröm och blev konsult med eget företag

Anders Åström trivdes mycket bra i sina anställningar som förvaltare, avdelningschef och regionchef. Men under flera år fanns tanken om att vara konsult med i bakgrunden – det verkade så spännande och variationsrikt! I juni 2022 tog Anders steget och startade sitt eget aktiebolag. Redan i juli klev han på sitt första uppdrag som affärsområdesansvarig och stortrivs! ”Det blir som vi tänker” summerar Anders sin karriärresa.

Möte med karriärcoach resulterade i flytt från Umeå till Stockholm

Anders process att gå från en tillsvidareanställning till att bli konsult startade 2014 då han arbetade som förvaltare. Han har alltid varit en person som strävat framåt och uppåt, som vill utvecklas och utmanas. Samtidigt betonar Anders att han trivts under sina anställningar hos tidigare arbetsgivare.

Genom fackförbundet Ledarna kom Anders i kontakt med en karriärcoach som inspirerade honom att följa sin ambitioner att i framtiden landa ett vd-uppdrag. Lång historia kort, som man säger, resulterade mötet i en flytt från Umeå till Stockholm för att arbeta som avdelningschef.

Det var i samband med den rekryteringen Anders kom i kontakt med Fasticon för första gången. Det var nämligen en av Fasticons rekryteringskonsulter som höll i rekryteringen.

– Jag kommer ihåg att jag fick ett mycket positivt intryck av Fasticon och rekryteringsprocessen. När jag hade min första arbetsdag stod det även en blomma på bordet från Fasticon med en hälsning. Det uppskattade jag väldigt mycket! säger Anders.

 

Anders Åström

Rätt mindset men en mindre bra plan från start

Parallellt med Anders karriärresa hade han kontakt med en före detta kollega som arbetade som konsult och trivdes mycket bra. Kanske kunde det vara något för Anders? I samband med att Anders började söka jobb i Stockholm registrerade han sitt cv hos ett annat bemanningsföretag. De höll kontakten även när Anders landat det nya jobbet och kom med några erbjudanden. Men kundernas önskemål om snabb inställningstid matchade inte med Anders anställningsvillkor.

– Jag var verkligen nyfiken på konsultrollen och så småningom hade jag en mental plan. Jag väntade in ”det där uppdraget”, alltså ett uppdrag på minst sex månader och en kund som kunde vänta in mig under uppsägningstiden. Men det matchade aldrig även om jag hade ett ”öppet mindset”.

Anders fortsatte arbeta och göra karriär och fick en ny chefsroll på ett annat företag. Efter ett tag tog han kontakt med en rådgivare på Ledarna igen.

– Mötet med den personen fick mig att inse att sättet jag arbetade på inte var hållbart på sikt. Jag insåg också att om jag skulle bli konsult fungerade det inte med min uppsägningstid. Jag beslutade då att säga upp mig och satsa fullt ut på att bli konsult. Tiden var rätt och jag hade en buffert. Nu var jag redo!

”Det är precis så givande att vara konsult som jag trodde”

Det första bemanningsföretaget Anders kontaktade var Fasticon, då han hade fått ett så bra intryck av företaget. Att Fasticon är marknadsledande inom samhällsbyggnadsbranschen med ett brett nätverk var också något Anders hade koll på och såg som fördel för att hitta de mest intressanta uppdragen.

Han teamade ihop sig med sin konsultchef, startade upp ett aktiebolag och blev snabbt presenterad för olika kunder. Cirka en månad senare var Anders första konsultavtal signerat med Upplands Väsby kommun som affärsområdesansvarig.

– I början var det en utmaning att hitta balansen mellan att inte vara anställd och att vara på plats i rollen som konsult. Utifrån mina tidigare chefserfarenheter med personalansvar har jag fått öva på att inte agera utifrån ett chefsperspektiv, utan mer konsultativt. Jag har liksom fått hålla tillbaka chefen inom mig lite, säger Anders skämtsamt.

– Men det är precis så givande att vara konsult som jag trodde att det skulle vara! Det bästa är att jag får lära känna nya människor och lär mig nya saker. Även fast jag har haft en lång karriär innan och har bra koll på grundförutsättningarna och arbetsuppgifterna så gör man olika på olika företag. Det betyder att det alltid finns nya saker att lära sig och det gillar en nyfiken person jag!

Vad innebär det att arbeta som konsult?

Som konsult har du möjlighet att komma i kontakt med flera olika typer av arbetsgivare och knyta många värdefulla kontakter, samtidigt som du breddar din kompetens. Du kan välja mellan att vara anställd konsult eller möjligheten att ta uppdrag genom eget bolag.

Jag vill läsa mer

Relaterade artiklar