7 tecken på att det är dags att byta jobb

Livet är för kort för att ödsla tid på en arbetsplats där du inte trivs! Forskning menar att helheten spelar roll för att trivas. Men om du känner att du börjar tappa gnistan är det inte bra i längden varken för dig eller arbetsgivaren. Den här artikeln är för dig som funderar på om det börjar bli dags att byta jobb.

Håll dig frisk genom att byta jobb

Man kan dela in yrkesverksamma som på eget initiativ byter jobb i två grupper. Den ena gruppen består av de som byter för att de vill ha ett mer varierande arbete än det nuvarande. Den andra gruppen är de som vill utvecklas och göra karriär. Gemensamt för de båda grupperna är att de är friskare än de som inte byter jobb.

Varje måndag kan inte vara en dans på rosor

Känns helgen som en uppförsbacke som avslutas i söndagsångest? Det är orimligt att förvänta sig att varje måndag ska vara en dans på rosor. Om du däremot upptäcker att allt färre dagar känns givande kan det vara ett tecken på att det är dags att agera.

En del personer reagerar på sin situation genom att klaga till kollegorna och sprider därmed dålig stämning omkring sig. På så sätt förstärker personen omedvetet sin egen negativa situation. Var inte den personen. Använd istället din energi för att kolla upp andra alternativ som kan leda dig i rätt riktning istället för att dra ner andra i din sinnesstämning.

Kolla upp branscher med tillväxt

Om du är aktiv i fastighetsbranschen eller en annan bransch där det är en stor kompetensbrist finns det egentligen ingen anledning att stanna om du inte längre trivs på jobbet. Oavsett om vi är på väg in i en lågkonjunktur eller inte är arbetskraftsbristen så pass stor att det för de flesta ändå är relativt lätt att byta jobb.

Arbetar du idag i en annan bransch där det inte är lika stark tillväxt kan du kolla upp vilka branscher som har tillväxt istället. Finns det möjlighet att göra det du gör idag i en annan bransch? Det kan vara ett alternativt sätt att utvecklas både som person och professionellt.

Det är många branscher och arbetsgivare som regelbundet letar efter nya kompetenser och medarbetare. Kanske letar de efter dig?

Våga ta dialogen, det kan ge oväntade resultat

Ha en ärlig dialog med din närmaste chef om dina funderingar över hur du upplever situationen innan du tar steget att säga upp dig. Kanske finns det framtida planer för organisationen och din roll som du ännu inte känner till, möjlighet att byta tjänst internt eller få mer utvecklande arbetsuppgifter. Dessutom ger det ett schysst intryck, för om du väljer att gå vidare kan ingen säga att du inte öppnade upp för en dialog.

7 tydliga tecken

Det finns såklart tecken på att det är dags att söka sig vidare, vi har samlat sju av dem. Upplever du att minst två av punkterna nedan återkommande stämmer in på dig är det tydliga tecken på att det kan vara dags att lägga upp en plan för att byta jobb.

  1. Du har ingen passion för jobbet längre
  2. Du känner att du inte passar in i företagets kultur
  3. Du talar ofta om jobbet i negativa termer
  4. Du har sällan lust att gå till jobbet
  5. Du stoppas från att växa och utvecklas
  6. Du har återkommande söndagsångest
  7. Din privata omgivning ifrågasätter om du är på rätt arbetsplats

Ha i åtanke att precis som att du vill ha ett givande arbete att gå till om dagarna vill även en bra arbetsgivare ha engagerade medarbetare som trivs på jobbet. Det är också då som du kommer till din rätt, vilket du förtjänar.

Om du känner igen tecknen och konstaterar att det är dags att byta jobb gör du både dig själv och arbetsgivaren en tjänst genom att följa dina drömmar. Våga ta steget mot något nytt!

Relaterade artiklar