En hoppfull julhälsning

Vi gillar julen i vår familj. Har alltid gjort. Traditionen, ljusen, musiken, maten, tomten med klapparna och framför allt tiden tillsammans med nära och kära. Men i år hängde jag inte riktigt med. När min fru förra helgen sa ”nu åker vi och köper julgran” tänkte jag att nu har hon väl ändå snurrat till det ordentligt. Sen kom jag ihåg att Hanna inte snurrar till saker, och att det faktiskt redan har hunnit bli andra advent.

När detta skrivs med endast 15 dagar kvar av 2022 reflekterar jag över ett år som gått väldigt fort. Likt adventsdagarna är det fyra ord som bäst sammanfattar mina tankar.

Det första ordet är tempo. Under 2022 har händelseutvecklingen skett i ett rasande tempo. Slopade Covid-restriktioner, kriget i Ukraina, energikris, inflation, räntehöjningar, NATO-ansökan, valrörelse etc. När hände så mycket under 12 månader senast? Kan inte minnas ett liknande år. Samtidigt har Fasticon också rört sig framåt i högt tempo och överträffat alla tidigare rekord gällande medarbetarnöjdhet, kundnöjdhet, intäkter och lönsamhet.

Det andra ordet är balans. Med allt som hänt har 2022 ofta känts som balansgång på slak lina. Inte luta för mycket åt något håll. Inga förhastade rörelser. Andas. Blicken stadigt fäst framåt. Ett stadigt steg i taget mot målet. Inte alltid helt lätt när linan darrar, men Fasticon har med knivskarpt målfokus lyckats hålla balansen och skapa värde för ännu fler människor och organisationer inom samhällsbyggnadssektorn.

Det tredje ordet är förhållningssätt. Av allt som sker i livet är det nog få saker vi som individer verkligen kan påverka. Men ett område äger vi till etthundra procent och det är hur vi förhåller oss till det som händer. Menar han verkligen den där gamla ramsan om glaset som är halvtomt eller halvfullt tänker kanske någon nu…? Yep. Det sättet att tänka funkar varje gång – prova! Inte halvdant ibland, prova på riktigt, konsekvent över tid. Det gör vi på Fasticon. Dessutom har vi ett annat motto som hjälper oss dagligen: #tillsammans. Ordet finns med överallt, i chattar, dokument, presentationer, till och med som en ljustavla på kontorsväggen. #tillsammans påminner oss om varför vi gör det vi gör, med varandra och för varandra.

Det fjärde ordet är hopp. Kanske är det tiden på året, kanske är det erfarenheten, eller kanske en blandning av båda två. Hursomhelst känner jag stort hopp inför framtiden. Trots alla osäkerhetsfaktorer hittar vi människor ändå alltid nya vägar framåt. Ryssland pressas tillbaka i Ukraina, näringslivets kraft är fortsatt stark och senast här om dagen skedde ett vetenskapligt genombrott gällande kärnfusion. Som ansvarig för Fasticon ser jag dagligen otaliga exempel på kompetens och engagemang från kollegor, styrelse, kunder, kandidater och utbildningsdeltagare. Ni gör mig än mer hoppfull, stort tack för 2022!

Lena Olin läser Alfred Tennyson’s Nyårklockan på Skansen inför tolvslaget den 31 december. Låt oss #tillsammans hoppas att dessa ord slår in under 2023:

Ring, klocka, ring … och seklets krankhet vike;
det dagas, släktet fram i styrka går!
Ring ut, ring ut de tusen krigens år,
ring in den tusenåra fredens rike!

God Jul & Gott Nytt År!

Henrik

 

Henrik Olsson, VD & Koncernchef Fasticon AB

 

Relaterade nyheter