5 tips till dig som söker jobb
Fastighetsbranschen växer och många företag i Sverige har ett fortsatt behov av att anställa kompetenta medarbetare. Även om det finns ett relativt stort utbud av lediga jobb kan det ändå vara hög konkurrens om vissa tjänster. Hur framställer du dig själv för att vara så attraktiv som möjlig för rekryterarna? Här kommer några tips på vägen!
Uppdatera din LinkedIn-profil
Har du inte ett LinkedIn-konto idag är det smart att skaffa ett! De flesta rekryterare läser inte bara ditt cv utan kollar även din LinkedIn-profil. Tänk därför på att din LinkedIn-profil ska spegla ditt cv. I många fall (och det blir desto vanligare) kan du även söka tjänster cv-löst, dvs. söka via din LinkedIn-profil.
Har du möjlighet att få ett par rekommendationer på din profil som styrker dina arbetsinsatser ökar det tydligheten gällande din yrkeskompetens.
Kom ihåg att också bocka i att du är ”Visa rekryterare att du är öppen för nya möjligheter ”. Detta innebär att rekryterare ser att du är öppen för nya möjligheter och du kommer även upp högre i deras flöde när de söker efter kandidater.
Börja ditt cv med det du gjort sist
Det enda rekryteraren vet om dina kompetenser är de som du nämner i ditt cv. För att underlätta läsbarheten är det bra att skriva ditt cvi kronologisk ordning. Starta med nuvarande eller senaste arbete, utbildningar och eventuella kurser. Därefter kan du övriga uppgifter som kan vara relevanta i arbetssammanhang som t.ex. språkkunskaper.
Ange gärna relevanta referensprojekt. Om du exempelvis söker en roll som projektledare inom nyproduktion till ett bostadsbolag – då är det dessa referensprojekt du ska nämna. Ange din roll i projektet, vilken eller vilka projektfaser du var delaktig i, projektvolym, entreprenadform samt beställare.
Har du tidigare erfarenhet av olika saker som efterfrågas i annonsen? Då är det viktigt att du på ett utförligt sätt skriver det. Väv också in vilka kvalifikationer och yrkesrelaterade erfarenheter du har fått genom dina tidigare arbetsplatser i texten.
Be gärna en god vän läsa igenom ditt cv innan du skickar vidare texten till något företag. Det är alltid bra att bolla en text med någon annan.
Nätverka och vårda ditt varumärke
Ta vara på alla kontakter du har i vardagen genom exempelvis kurskamrater, kollegor, mentorer, lärare, gästföreläsare, rekryterare. Gå med i föreningar som ägnar sig åt saker som du tycker är intressant och relevant för ditt yrke, eller gå med i ett intressant affärsnätverk som kan hjälpa dig både i din karriär och nätverksmässigt. På så sätt ökar dina chanser att få arbete och även en fortsatt bra karriär inom olika fastighetsbolag.
Ta reda på vilka rekryteringsföretag som passar dig och din bakgrund
Det finns en uppsjö av olika sorters rekryteringsföretag; internationella rekryteringsbolag, headhuntingbolag, nischade rekryteringsbolag mot olika specifika branscher och så vidare. Undersök vilka rekryteringsbolag som har rätt inriktning för dig och din bakgrund utifrån vilken bransch och roll som du eftersöker. Rekryteringsbolagen arbetar på olika sätt med att hitta, söka och bearbeta potentiella kandidater. Kontakta därför gärna en rekryterare på rekryteringsföretaget och fråga hur du ska göra för att vara synbar hos dem.
Våga be om hjälp
Var inte för stolt för att be om hjälp. Tänk på att andra människor har oftast ingen aning om vad du söker och de mest oväntade personer kan sitta på värdefulla kontakter. Våga också att prata både med dina vänner och inom din mer ytliga bekantskapskrets. Det är vanligt att man är så inriktad på att kolla runt inom sina nätverk och genom affärskontakter att man glömmer att leta på närmare håll. Berätta vad du vill och visa vad du brinner för, det är då du blir mer intressant för andra!
Texten är skriven av: Ida Viberg , Content Creator inom samhällsbyggnad