De tre vanligaste frågorna till rekryteringskonsulten – och svaren!

Caroline Lyngen

Har du någon gång tänkt ”Jag är ju som klippt och skuren för den här tjänsten!” och kastat dig på luren för att få veta mer? Då kan Caroline Lyngen, rekryteringskonsult på Fasticon, vara en person du kanske haft kontakt med. Med många års erfarenhet av rekryteringsarbetet har hon koll på vilka frågor kandidaterna oftast ställer. I den här artikeln får du ta del av hennes svar på dem!

Caroline har dagligen kontakt med kunder och arbetssökande kandidater över hela Sverige. Med sin mångåriga rekryteringserfarenhet har hon bra koll på branschen, kunderna och kandidaterna.

Det är några frågor som ställs mer ofta än andra – låt oss gå igenom de tre vanligaste.

”Vad är nästa steg i processen?”

Det händer ofta att en kandidat läst platsannonsen, blivit nyfiken på tjänsten och vill veta hur processen ser ut efter att hen skickat in sin ansökan.

– Vårt mål är alltid att återkoppla så fort och regelbundet som möjligt utifrån hur processen fortlöper. Vi vill hålla samtliga kandidater uppdaterade genom hela processen, samtidigt som det är viktigt att de får information tidigt om de inte gått vidare i processen. För de kandidater jag träffat för personlig intervju så försöker jag alltid vara tydlig med att så fort jag vet hur vi går vidare i processen eller får återkoppling från kund så hör jag av mig. Om man är nyfiken och vill veta mer innan dess så är man alltid välkommen att kontakta mig. Jag berättar och förtydligar även alltid hur processen framåt ser ut såsom att jag kommer att presentera ett par kandidater till kund. Därefter ska kunden besluta vem eller vilka de i sin tur vill träffa. Det är viktigast att kandidaten alltid vet var i processen han eller hon befinner sig, säger Caroline.

”Kan du berätta mer om tjänsten och vad den innebär?”

Oftast ställer kandidaterna den här frågan för att få veta om tjänsten är relevant att söka.

– När den här frågan kommer lyfter jag först fram relevanta delar vad gäller både kunden och tjänsten som kan vara av intresse för kandidaten. Jag frågar även lite om kandidatens erfarenheter. Därefter är jag tydlig med eventuella krav för tjänsten så att kandidaten ska förstå rollen bättre. Mitt mål är att kandidaten ska få en tydlig bild av om han eller hon matchar den profil vi eftersöker och tidigt veta om det är av intresse att söka tjänsten.

Caroline berättar att hon även brukar passa på att tipsa om andra tjänster som eventuellt kan vara intressanta utifrån kandidatens profil.

”Har du hunnit kolla på min ansökan och har jag relevant profil?”

Caroline betonar att hon alltid vill hjälpa kandidaten vidare så mycket som möjligt.

– Vad jag kan svara på den här frågan beror på var i rekryteringsprocessen vi är. Min utgångspunkt är att alltid vara så transparent som möjligt. Om det till exempel är ett skallkrav att ha erfarenhet av att tidigare ha arbetat med bostäder tidigare så förtydligar jag det i samtalet med kandidaten.

Relaterade artiklar