Slipp bli störd under semestern – 5 tips för ett tydligt autosvar

Räknar du ner till att få logga ut och stänga ner ”jobbhjärnan” för att unna dig några veckors välförtjänt ledighet? Om du vill slippa onödiga aviseringar och stresspåslag är det klokt att börja fila på ett bra formulerat autosvar. Ta del av våra fem tips för att undvika frågan ”kan du bara kolla lite snabbt på det här?” under din ledighet.

1. Formulera ett tydligt autosvar i god tid

Undvik att slänga ihop några rader det sista du gör innan du loggar ut för en längre ledighet. Risken är då stor att du glömmer viss information, eller att autosvaret uppfattas som otydligt och i värsta fall oprofessionellt. Förbered autosvaret i god tid innan du går på semester. Är du osäker på hur du ska formulera autosvaret? Bolla gärna texten med en kollega!

2. Ange mellan vilka datum du är ledig

Skriv tydligt när den som mejlat dig kan förvänta sig att du är tillbaka. Att bara skriva ”Jag har semester” skapar fler frågor än vad formuleringen ger svar. Som mottagare är den viktigaste frågan att få svar på när man kan förvänta sig ett svar från dig.

3. Berätta var man kan få specifik information

Om folk vanligtvis kontaktar dig för en viss typ av information eller godkännande av olika slag, låt mottagaren få veta hur eller hos vem hen kan hitta informationen eller få godkännandet i din frånvaro.

4. Skriv tydligt var man kan vända sig för akuta ärenden

Frågor, oväntade händelser och akuta angelägenheter kan såklart dyka upp även under semestertider. Se till att tydligt skriva vart, hur (mejl, SMS, alternativa telefonnummer att ringa osv.) och till vem den som mejlat kan vända sig om det gäller ett akut ärende för att få hjälp så fort som möjligt.

5. Skriv inte att du ”kollar mejlen sporadiskt”

En sådan formulering skapar osäkerhet hos den som läser mejlet. Dessutom skapar du stress för dig själv genom att sporadiskt behöva bevaka din inkorg. Om du ändå sitter i en situation där du måste ha koll på mejlen kan du vara tydlig mot den som vill ha kontakt genom att t.ex. skriva ”jag har semester och kollar därmed mejlen endast på måndagar.”. På så vis kan du stänga av telefonen övriga dagar med gott samvete.

Semestern är till för att varva ner – ta vara på den tiden för att sedan kunna komma tillbaka med ny kraft. Det är du värd. Trevlig semester!

Relaterade artiklar