Så tar du bäst tillvara på tiden mellan jobb

Är du i ett viktigt vägskäl i livet och mellan jobb? Det kan bidra till många tankar och känslor. Alla reagerar såklart olika. Känslorna kan pendla mellan alltifrån oro om vad som händer framöver till en lättnad eller en eufori om alla möjligheter som ligger framför dig. Men hur ska du hålla energin (fortsatt) uppe och få dagarna att gå?

Håll fast i dina dagliga rutiner

Ovisshet och att uppleva att man inte har kontroll över situationen är väldigt stressande. Just därför är det extra viktigt att hålla fast vid de vanliga rutinerna och skapa struktur och kontroll över dagarna. Annars ökar risken att du tappar motivationen, blir passiv och fastnar i sängen eller soffan. Inkludera även jobbsökandet i dina dagliga rutiner.

Sätt realistiska mål för dig själv kring hur många jobb du ska söka per dag. Struktur och kontroll skapar trygghet. Kom också ihåg att belöna dig själv! När du blivit kallad på en arbetsintervju eller fått positiv respons från en på potentiell arbetsgivare – fira det!

Passa på att utbilda dig

Idag förändras kompetensbehovet fort på arbetsmarknaden. Kandidaternas förmåga till omställning blir därmed allt viktigare. Nu har du möjlighet att ta dig tid att scanna av de marknader du är intresserad av att arbeta på.

Fundera över vad du tror kommer att krävas av de yrkesroller, bolag och branscher du är nyfiken på inom på 3–5 års sikt. Kanske är det nu du har tiden som tidigare inte fanns för att fortbilda dig inom ett ämne som du tycker är intressant och vill arbeta inom? Genom att vidareutveckla dina kunskaper bygger du upp både ditt cv och din kompetens – och blir ännu mer attraktiv för arbetsgivarna!

Underhåll dina relationer

Du vet aldrig vem som sitter på nästa jobbtips! Passa på att underhålla din privata relationer såväl som professionella kontakter som du tidigare kanske kände att du inte hade tid för. Vad gäller de professionella kontakterna kan det vara alltifrån någon som har en roll du tycker verkar intressant till någon du känner det är användbart att ha en fortsatt kontakt med.

Föreslå exempelvis en lunch eller en ”walk and talk”, alltså ett promenadmöte, en solig dag. Även om det var ett tag sedan ni hördes sist blir de allra flesta smickrade när någon tänker på dem och vill återuppta kontakten.

Landa, reflektera – och återhämta dig

Att ha slutat på ett jobb, oavsett om det var frivilligt eller för att du själv sade upp dig, är ofta kopplat till mycket stress. Nu har du chans att vila, reflektera och få tillbaka energin inför kommande karriärutmaningar. Gör det tydligt för dig själv vad du känner är viktigt framöver. Använd det andrum som skapats för att verkligen fundera kring vilka delar som är viktiga för dig i ditt privata liv såväl som din karriär.

Gör det tydligt vad som är viktigt för dig. Skriv gärna ner vad du kommer fram till för att ha anteckningarna tillgängliga när du sedan kollar på intressanta tjänster.

Och du, var snäll mot dig själv. Anpassa krav och förväntningar utifrån hur du mår för dagen.

Relaterade artiklar