Nyfiken på att starta eget och bli konsult? Anders delar med sig av sin resa

Anders Åström

Att släppa en trygg anställning och starta eget kan kännas både läskigt och spännande. Inte sällan har man kanske tänkt tanken under en längre tid innan man vågar ta steget. Så var det för Anders Åström, men när han valde att följa sin dröm och bli konsult visade det sig vara lättare att starta eget företag och få uppdrag än han hade anat!

Inte så svårt som man kan tro

Anders har en bakgrund som anställd i roller som bland annat förvaltare, avdelningschef och regionchef. En professionell bredd som han upplever att han har stor nytta av som konsult. När han tog steget från anställd till konsult med eget aktiebolag gick det fort och lätt, säger han. Anders förstår att det kan kännas som ett stort steg att ta och vill därför förmedla att det är enklare än vad många tror.

– Det finns så många olika smidiga lösningar för företagare idag. Själv startade jag mitt aktiebolag genom att köpa ett lagerbolag. Leverantören jag valde har även hjälpt mig med alltifrån uppstarten av bolaget, namnändring till bolagsverket, F-skattsedel och bokföring till årsbokslut. Dessutom kan de automatisera hela bolagets ekonomi på ett mycket smidigt sätt, så kan jag  behålla fokus på det jag brinner för – att leverera som konsult, säger Anders.

Han menar att det är en fördel att ha en erfaren och senior profil som konsult, då man går in i uppdragen för att bidra med sin professionella erfarenhet. Något han själv upplevt. Från att Anders tog beslutet och startade sitt företag i juni 2022 tog det cirka en månad till att det första konsultavtalet var signerat.

Samarbetet med konsultcheferna ger nya uppdrag

Det var en före detta kollega som gick vidare till konsultrollen som väckte Anders nyfikenhet för att arbeta som konsult. Men det tog flera år innan han tog steget själv. Alla har sin resa, konstaterar Anders som kom i kontakt med Fasticon i samband med att han blev rekryterad för en chefstjänst. Det föll sig därmed naturligt att ta kontakt med Fasticon igen när han var redo för att bli konsult.

– Jag har fått ett mycket positivt och professionellt bemötande av konsultcheferna. Fördelen att samarbeta med Fasticon är att jag inte behöver leta kunder själv, konsultcheferna tar kontakt med mig och ger förslag på intressanta uppdrag.

Rätt enligt lag till tjänstledigt för att starta eget

För den som funderar på att starta eget är Anders rekommendation att ta kontakt med ett seriöst bemanningsföretag som är nischat inom den bransch man vill arbeta inom.

– Alla vet inte att man enligt lag har rätt till tjänstledigt i sex månader för att testa att starta eget. Det är värt att undersöka vidare och det finns mycket bra information att läsa sig till. Även bemanningsföretagen kan ge dig viss rådgivning på vägen.

Anders betonar att om man tycker det känns för stort att starta eget bolag direkt finns det ofta möjlighet att vara anställd konsult genom olika bemanningsföretag.

– Vad är det värsta som kan hända? Om du har en dröm, följ den! Du kan alltid gå tillbaka och vara anställd igen om det inte skulle vara rätt väg för dig. Men då har du testat och slipper känna ”tänk om…”.

Anders tips till dig som funderar på att bli konsult:

  • Ta kontakt med ett seriöst bemanningsföretag som är verksamma inom den bransch du vill arbeta inom.
  • Undersök vad som passar dig bäst utifrån din situation - att vara anställd konsult eller starta eget företag.
  • Om du väljer att starta ett eget företag, se till att ha en buffert så att du klarar dig ekonomiskt sex månader.

Vad innebär det att arbeta som konsult?

Som konsult har du möjlighet att komma i kontakt med flera olika typer av arbetsgivare och knyta många värdefulla kontakter, samtidigt som du breddar din kompetens. Du kan välja mellan att vara anställd konsult eller möjligheten att ta uppdrag genom eget bolag.

Jag vill veta mer

Relaterade artiklar