7 vanliga cv-missar som gör att du inte kallas på intervju

Tydlighet och överblickbarhet är hemligheten bakom ett riktigt läsvärt cv. När du söker jobb är det främsta syftet med ditt cv att bli kallad till en intervju för att du ska få möjlighet att berätta mer om dig själv och varför du är rätt person för jobbet. Därför måste ditt cv vara intresseväckande och relevant för den aktuella tjänsten. Den här artikeln ger dig insikter om hur du formulerar ett bra cv och framförallt kunskap om de vanligaste fallgroparna, som i värsta fall leder till att din ansökan blir bortsorterad innan du ens fått chansen.

Ett konkret cv är din nyckel vid kompetensbaserad rekrytering

Det blir allt vanligare att arbetsgivare använder sig av en kompetensbaserad urvalsprocess. En sådan process inleds med att arbetsgivare upprättat en tydlig kravprofil (ett underlag för den kompetens företaget söker). När den som ansvarar över rekryteringen sedan går igenom ansökningarna stämmer han eller hon i första skedet av hur kandidaternas cv matchar kravprofilen. Det betyder att det endast är cv:t rekryteraren tittar på i det första sorteringsskedet och att det är din enda chans att visa dina kvalifikationer. Det är alltså först i en andra sorteringsprocess som t.ex. det personliga brevet kan bli relevant att kika närmre på.

Sju vanliga cv-missar som gör att du inte kallas på intervju:

1. Ditt cv saknar inledning

Det är effektivt att börja med en rubrik och en kort sammanfattning om vem du är, vad du kan och vill uppnå. Varför är just din profil lämpad för tjänsten? 

2. Du har tagit med för mycket information

Försök begränsa ditt cv till max två sidor. Tänk igenom vilka tjänster bakåt i tiden som är relevanta för den tjänst du söker. Ju längre cv – desto svårare för den som läser att få en överblick. Att använda punktform är ett exempel på hur du både tydligt och kortfattat kan summera dina erfarenheter och kompetenser, utan att texten blir för lång.

3. Det saknas en logisk ordning

Ange utbildningar och arbetslivserfarenheter i kronologisk ordning. Av någon anledning är det dock vanligt att många skriver ner sin bakgrund på andra, otydliga,  sätt. Det förvirrar den som läser cv:t och gör så att läsaren tappar den röda tråden. Tänk på att du ska hjälpa läsaren att förstå din kompetens och potential för tjänsten du söker.

4. Du skickar ditt standard-cv

Många tänker inte på att anpassa sitt cv utifrån tjänsten man söker. Vilka erfarenheter du väljer att lyfta fram från en tidigare tjänst bör anpassas utifrån den tjänsten du söker. På samma sätt är det smart att även lyfta olika typer av relevanta kurser, förtroendeuppdrag och liknande engagemang som är relevant i förhållande till tjänsten. Det i din bakgrund som kan vara helt avgörande för en viss tjänst kan vara helt irrelevant för en annan. Ta bara med det som är relevant.

5. Du har bara skrivit titel och företag

Ett vanligt återkommande misstag i många cv:n är att man endast skriver sin titel och företagets namn, men inte tänker på att skriva en kort förklaring under. För den som läser är det omöjligt att förstå allt du gjort och åstadkommit utifrån den knapphändiga informationen. Den som läser ditt cv vill veta vad du har haft för arbetsuppgifter, vilken typ av organisation arbetsgivaren var och vilka resultat du uppnått under din tid hos arbetsgivaren. Om de söker en driven personlighet – få fram något om det genom att t.ex. poängtera hur många projekt du drivit i hamn hos din nuvarande arbetsgivare.

6. Du har missat de viktiga detaljerna

Det är lätt att glömma bort självklarheter som t.ex. mellan vilka årtal du gick en utbildning, att du haft flera tjänster hos samma arbetsgivare eller vad företaget du arbetar på idag heter. Detaljerna gör stor skillnad för helhetsintrycket och kan påverka dina chanser att komma vidare i processen. Frågor hos den som läser cv:t kan väckas, till exempel: ”är det en yrkeshögskole- eller civilingenjörsutbildning?”, “hur många år arbetade personen på företag X?” eller “hade personen personalansvar eller inte?”. Har dina konkurrenter tydligare cv:n finns risken att du sorteras direkt till nej-högen.

7. Du har inte orkat använda rättstavningsprogrammet

Ingen bör missa ett jobb på grund av ett stavfel, men vi är alla människor och upprepade stavfel kommer inte vara till din fördel när konkurrensen är hård. Förvånansvärt ofta händer det att till exempel företagsnamn är felstavade helt i onödan. Använd rättstavningsprogram när du skriver cv:t. Be även en vän korrekturläsa ditt cv och komma med tips på hur det kan bli ännu bättre. Det är lätt att bli hemmablind i sin egen text. 

 

En riktigt bra filmtrailer får dig att vilja se filmen – samma sak gäller med ditt cv! Ditt cv ska inte vara en tråkig innehållsförteckning. Det ska få den som rekryterar att tänka att han eller hon måste boka ett möte med just dig så fort som möjligt, innan någon annan hinner före.  

För att få inspiration hur ett bra cv ser ut kan du med fördel ta del av vår uppskattade och kostnadsfria cv-guide

Relaterade artiklar