4 misstag att undvika när du har en telefonintervju
Med största sannolikhet kommer den som rekryterar att ringa upp dig för en kortare telefonavstämning innan du blir kallad på själva arbetsintervjun. Det är en positiv signal, då det signalerar att ditt cv till stora delar matchar vad arbetsgivaren letar efter. Men att bli uppringd utan förvarning kan skapa olustiga situationer, då du kanske inte är helt förberedd. Låt oss dela med oss av vanliga misstag som många gör, så att du kan undvika att de händer dig.
1. Du vet inte vilket jobb du blir inte intervjuad för
Se till att göra klart från första början vem som ringer dig och från vilket företag för att undvika missförstånd. Om du har sökt flera tjänster samtidigt är det helt naturligt att inte komma ihåg exakt vad som stod i vilken annons – men du gör dig själv en otjänst om du låtsas att du minns. Ursäkta dig och säg att du står olägligt till och fråga om ni kan höras lite senare under dagen, eller boka in en tid och dag för ett nytt samtal. Sedan letar du fram annonsen igen, läser på om tjänsten och tänker igenom varför den var intressant inför nästa samtal.
Ett extratips är att ha platsannonsen framför dig under telefonintervjun. Det underlättar att kunna titta på den för att ställa relevanta följdfrågor, eller komma med spontana funderingar, under telefonintervjun.
2. Du tänker inte på ljud runtomkring
Att du hörs bra är en förutsättning för ett bra samtal. Undvik därför att ha en telefonintervju i en alltför stökig ljudmiljö. Även om du har ett bra headset kan ljud runtomkring höras mer än du tror och ofta blåser det i luren om de befinner dig utomhus. Be om att få ringa tillbaka när du står bättre till så att du hörs ordentligt, eller förflytta dig till ett ostört och stängt rum (undvik badrum – de ekar ofta väldigt mycket!).
3. Du tar samtalet, men inser sedan att du inte har tid
Kanske vill du inte verka krånglig samtidigt som du är ivrig att göra ett bra intryck. När du förstår vem som söker dig säger du ja, du ska ju inte in i nästa möte om tio minuter. Sedan märker du att tiden går och personen på andra sidan luren verkar ha många frågor kvar, vilket resulterar i att du blir stressad, kortfattad och du ger helt fel bild av dig själv. Det du i stället kan göra är att direkt, med trevlig ton, fråga hur lång tid samtalet förväntas ta. Visar det sig att du inte har möjlighet att avvara den tiden här och nu är det fullt förståeligt att du önskar boka om samtalet.
4. Du tänker inte på hur du pratar (och gestikulerar)
Eftersom den som rekryterare inte kan se dig är rösten ditt hemliga vapen under en telefonintervju. Undvik ett monotont tonläge, försök att variera rösten och visa att du är engagerad. I ett fysiskt möte kan du förstärka ditt engagemang genom ditt kroppsspråk. Nu behöver du ersätta kroppsspråket med energin i din röst för att få fram hur intresserad du är, utan att för den skull överdriva. Du kan med fördel stå upp när du pratar, det skapar friare luftvägar och mer tryck i dina svar. Det finns en anledning till att de som sjunger står upp när de sjunger upp!
Det kan såklart kännas lite nervöst med en telefonintervju. Men påminn dig själv om att du får samtalet för att du har en intressant profil. Syftet är att stämma av lite mer detaljerat om du är rätt person för tjänsten och att reda ut eventuella frågetecken gällande ditt cv. Det här är din chans att ge en ännu mer positiv bild av dig för att ta dig vidare till arbetsintervjun, och på sikt knipa jobbet. Vi hejar och tror på dig!
Texten är skriven av: Ida Viberg , Content Creator inom samhällsbyggnad