Lokalmarknadsdagen 2019
15 januari, 2019
Fasticons ledare del 2 – Susanne Åhlén
23 januari, 2019
 
 
 

Fasticons ledare del 1 -

Jonas Gustavsson


Är fastighetssektorn en framtidsbransch? Fasticon är i en stark tillväxtfas och har en 17 år lång historia. Under åren har vi vuxit från att vara ett mindre bolag till att ha blivit en koncern, och längs vägen har vi fått in flera färgstarka ledare som hjälper till att styra Fasticon vidare mot framtiden. I en artikelserie kommer några av ledarna att dela med sig av sina erfarenheter och tankar om framtiden inom fastighetssektorn. Först ut har vi Jonas Gustavsson, Fasticon Kompetens grundare. Följ med på vår resa!

Dagens Fasticon har sitt ursprung ur Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation, då några konsulter år 1999 köpte loss dotterbolaget Fastigo Konsult AB. År 2002 köptes bolaget upp igen och det nya namnet blev Fasticon AB. Bolagsnamnet Fasticon är ett vinnarbidrag i en namntävling som utlystes och är en förkortning av fastighetskonsulterna.

Behov och önskemål från fastighetsbranschen ledde till att Fasticon ville utveckla olika typer av konsulttjänster mot både fastighets- och byggbranschen såsom upphandlingsstöd, organisationsutveckling, kompetenskartläggning och har varit tongivande inom t.ex. produkter som AFF (Avtal För Fastighetsförvaltning).

Som en vidareutveckling av detta startade Jonas Gustavsson bolaget Fasticon Kompetens AB år 2007. Marknaden visade på att företag inom branschen även hade ett stort behov av kompetensförsörjning såsom rekrytering och utbildning. Detta på grund av stora pensionsavgångar och för få elever som sökte gymnasieutbildningar riktade mot fastighetsbranschen.

Jonas Gustavsson, Fasticon

Jonas Gustavsson, Fasticon Kompetens grundare

Jonas har en vision om att bolaget ska utvecklas till en ledande kompetenspartner och rådgivare. Genom målinriktat arbete har Fasticon Kompetens genom åren blivit ett starkt och respekterat varumärke på fastighetsmarknaden. Detta har också resulterat i att Fasticon blivit utnämnt till Gasellföretag tre gånger.

Jonas har en bakgrund som yrkesofficer och tillsammans med kollegorna inom försvaret arbetade de efter mottot ”en för alla, alla för en”. Detta tog Jonas med sig i sitt ledarskap och hade som mål att implementera den känslan hos de anställda på Fasticon. Visionen var att skapa en organisation där man arbetar med frihet under ansvar och ett klimat där man umgås över gränserna, både på arbetsplatsen och gärna även privat. Jonas ville även skapa ett företag där man arbetar på kreativa sätt och har roligt på arbetet. Det var även viktigt att alla, oavsett position, är jämlika och hjälps åt. Denna empatiska kultur sitter nu i Fasticons väggar på ett mycket positivt sätt!

Jonas menar att hela samhällsbyggnadsbranschen även fortsättningsvis står inför stora kompetensutmaningar. Där har Fasticon idag en möjlighet att hjälpa till att utbilda och lyfta kompetens inom verksamhetsområdet. Detta gäller både befintlig personal såväl som att få in ny kompetens, t.ex. genom Fasticons samverkansprojekt för integration till jobb – TalangAkademin.

Fastighetssektorn är en framtidsbransch där många olika sektorer och näringslivet möts. Det gör att det är mycket troligt med en fortsatt stark tillväxt både inom branschen och för Fasticon även i framtiden.

”Fastigheterna finns och kommer alltid att finnas. Behovet att ha tak över huvudet och att ha någonstans att utföra sitt arbete kommer alltid att finnas. Det som fyller fastigheterna är människor, vill man jobba med människor och affärer så finns något för alla inom fastighets- och samhällsbyggnadssektorn.” säger Jonas.

Jonas har en stark ambition om att fler människor ska få upp ögonen för vilka yrken och spännande utvecklingsmöjligheter som finns inom fastighetssektorn. Han menar också att det är lätt att komma in i branschen även om man idag jobbar inom något helt annat. Om en person är nyfiken på att byta bana och vill prova på att arbeta inom fastighets- och samhällsbyggnadssektorn är Jonas tips att se till vad personen gör idag och vilka kunskaper han eller hon har som kan översättas till en ny roll. Hela näringslivet finns representerat inom fastighetsbranschen och samhällsbyggnadssektorn!

Då Jonas själv gjort resan att byta bana från försvaret till fastighetsbranschen vet han vad det innebär att våga testa något helt nytt som man tidigare inte prövat i sin karriär. Den kulturen och värdegrunden som kom till när Fasticon Kompetens startades upp lever kvar, bland annat tack vare Jonas tidigare erfarenheter inom ett annat yrke. Att väva samman tidigare erfarenheter med nya möten och möjligheter för människor är något som Jonas fortsatt brinner för, och en av anledningarna till att han också är en stark visionär, entreprenör och ledare.


Vill du komma i kontakt med Jonas? Nedan finns hans kontaktuppgifter:

Jonas Gustavsson, jonas.gustavsson@fasticon.se, 073-415 43 10


 

 
 

Kontakta oss på mail info@fasticon.se, telefon 08-556 706 00.


© Fasticon AB 2019

Kontakta oss på mail info@fasticon.se, telefon 08-556 706 00.


© Fasticon AB 2019