Få en roligare karriär – 7 tips för att vårda och utveckla ditt nätverk

Jan Gösbeck

Vi har tidigare berört fördelarna med att nätverka. Men när du sedan står med visitkorten i handen och LinkedIn-förfrågningarna i mobilen ställer du dig kanske frågan – vad ska du göra nu? För att dyka djupare i ämnet har vi pratat med Jan Gösbeck, marknads- och försäljningschef på Fasticon.

Ställ alltid frågan: vad är syftet med att jag är här?

Många funderar kring hur de ska gå tillväga för att hitta nya kontakter, men även hur de ska ta hand om kontakterna de har. I Jans roll ingår det att närvara på mängder med interna och externa tillställningar, ha koll på folk i branschen och att bygga relationer.

– Det tar tid att bygga långsiktiga relationer men det är värt att lägga ner arbetet. Bygg upp ett brett nätverk innan du behöver det. För mig är inte en e-postadress eller ett telefonnummer en kontakt. Det är först när vi har någon form av kommunikation eller relation som det är relevant att börja prata om nätverk.

Jan menar att inför varje mingeltillfälle behöver bestämma för dig själv varför du är där. Är du till exempel på plats för att få inspiration, representera dig själv och din arbetsgivare, utöka ditt kontaktnät eller träffa en viss person? Inget är mer rätt än något annat, men det gäller att veta varför du är där.

Utmana dina egna fördomar om andras titlar

Vi är nog många som känner igen oss i att det upplevs olustigt att gå fram och börja småprata med en person som man inte vet vem det är. De flesta blir dock glada över att slippa stå ensamma och växlar gärna några ord.

– Många gör misstaget att mingla mer med titlar än med människor och minglar därför alldeles för smalt. Stirra dig inte blind på en persons titel eller arbetsgivare, se människan bakom samtidigt som du håller fokus på syftet med varför du är på plats.

Jan fortsätter med betoning:

– Kom ihåg att en person som kanske inte verkar affärsmässigt relevant just idag kan vara en kund eller chef i framtiden! Det skadar sällan att ta sig tid för samtal med nya kontakter inom flera olika organisationer och positioner.

Hitta kontaktanledningar

När du har skapat nya spännande kontakter – hur ska du göra för att hålla dem vid liv? Jan berättar att för kunna återkomma på ett naturligt sätt kan du skapa kontaktanledningar. Det handlar om att ge av sig själv och att vara generös.

Precis som alla relationer behöver du avsätta tid för att vårda dina kontakter. De nya kontakterna är känsligare, eftersom ni precis har lärt känna varandra. Även om ni inte har bytt visitkort eller lagt till varandra på LinkedIn kan du mejla eller ringa personen, tacka för senast och uttrycka att du uppskattade samtalet. Det är förvånansvärt ovanligt att folk gör så och det uppskattas alltid av mottagaren, säger Jan. Kom ihåg att göra det i nära anslutning till ert möte.

Även små och tillsynes obetydliga gester utvecklar en relation. Alla uppskattar att få ett uppmuntrande eller stöttande mejl med hänvisning till någon nyhet du har fångat upp, länk till en artikel som du tror kan vara intressant eller ett grattis på namnsdagen.

7 tips för att vårda och utveckla nätverket

Alla möten kan vara öppningar för nya möjligheter och samarbeten, både privat och professionellt. Nedan har vi sammanställt Jans sju tips för att nätverka långsiktigt:

  1. Var nyfiken

    Ställ öppna frågor, de flesta uppskattar att prata om sig själva, sitt arbete och sina intressen.
  2. Lyssna

    Fundera inte på nästa fråga du ska ställa, var närvarande i lyssnandet och ta in vad den andra personen säger. Ställ sedan följdfrågor om vad han eller hon har berättat.
  3. Mingla vidare

    Undvik att fastna redan vid den första personen du pratar med. För att mingla vidare kan du exempelvis säga ”Tack för pratstunden, nu ska jag passa på att mingla vidare”. Du kan även presentera personen för någon annan du känner på plats, så att han eller hon inte står ensam, för att därefter mingla vidare när de har börjat prata med varandra.
  4. Ta nya kontakter

    Göm dig inte med de du redan känner. Gå fram till andra personer och inled ett samtal. Inte minst de som står ensamma uppskattar oftast att någon tar kontakt.
  5. Ta initiativ till att höras vidare

    Innan du minglar vidare, säg att du gärna hörs igen för att prata vidare om det ämne ni har berört. Byt visitkort eller mobilnummer. Eller be helt enkelt om att få lägga till personen på LinkedIn. Kom ihåg att göra kontaktförfrågan personlig!
  6. Följ upp

    Den sjätte nyckeln för att lyckas i ditt nätverkande – uppföljning! Hör av dig och tacka för senast. Våga be om ett nytt möte framöver.
  7. Ha en underhållsplan

    Likt en fastighet behöver dina relationer en underhållsplan. Gruppera dina kontakter och bestäm dig för vilken nivå du vill ha på relationen med respektive grupp. Vilka räcker det att skicka en julhälsning till och vilka bör du träffa flera gånger per år?

Välvårdade relationer ger mycket

Välvårdade relationer bidrar till att arbetsdagen och karriären blir både lättare och roligare. Du frågar inte grannen om du får låna socker innan ni är bekanta med varandra. Detsamma gäller innan du ber ditt professionella nätverk om tjänster.

– Om du själv är varm och generös får du verkligen tillbaka det, avslutar Jan.

Vill du veta mer? Kontakta Jan Gösbeck

Marknads- och försäljningschef

jan.gosbeck@fasticon.se 072-389 99 77

Relaterade artiklar