Hur du vårdar ditt nätverk och får en roligare karriär

Vi har tidigare berört fördelarna med att nätverka. Men låt oss vara ärliga, många av oss upplever ändå minglande och nätverkande som socialt utmanande. När du väl fått de efterlängtade LinkedIn-förfrågningarna i mobilen ställer du dig kanske frågan – vad gör jag nu? I den här artikeln hjälper vi dig med det!

Ställ alltid frågan: vad är syftet med att jag är här?

Tänk på att det tar tid att bygga långsiktiga relationer, men det är väl värt att lägga ner arbetet. Bygg upp ett brett nätverk innan du behöver det. En e-postadress eller ett telefonnummer är inte en kontakt (ännu). Det är först när du har någon form av kommunikation eller relation som det är relevant att börja prata om nätverk.

Bestäm redan i förväg varför du väljer att delta på ett event eller mingel. Är du på plats för att få inspiration, representera dig själv och din arbetsgivare, utöka ditt kontaktnät eller träffa en viss person? Inget är mer rätt än något annat, men det gäller att veta varför du är där.

Utmana dina egna fördomar om andras titlar

Vi är nog många som känner igen oss i att det kan kännas olustigt att gå fram och börja småprata med en person som man inte känner. De allra flesta blir dock glada över att slippa stå ensamma och växlar gärna några ord.

Ett vanligt mingel-misstag är att mingla mer med titlar än med människor. Det medför att många minglar alldeles för smalt. Stirra dig inte blind på en persons titel eller arbetsgivare, se människan bakom samtidigt som du håller fokus på syftet med varför du är på plats. Kom ihåg att en person som kanske inte verkar affärsmässigt relevant just idag kan vara en kund eller chef i framtiden! Det skadar sällan att ta sig tid för samtal med nya kontakter inom flera olika organisationer och positioner.

Hitta kontaktanledningar

Nu när du har skapat nya spännande kontakter – hur ska du göra för att sedan hålla dem fortsatt vid liv? För att kunna återkomma på ett naturligt sätt kan du själv aktivt skapa kontaktanledningar. Det handlar om att ge av sig själv och att vara generös.

Precis som alla relationer behöver du avsätta tid för att vårda dina kontakter. De nya kontakterna är känsligare, eftersom ni precis har lärt känna varandra. Även om ni inte har bytt visitkort eller lagt till varandra på LinkedIn kan du mejla eller ringa personen, tacka för senast och uttrycka att du uppskattade samtalet. Kom ihåg att göra det i nära anslutning till ert möte.

Även små och till synes obetydliga gester utvecklar en relation. Alla uppskattar att få ett uppmuntrande eller stöttande mejl med hänvisning till någon nyhet du har fångat upp, länk till en artikel som du tror kan vara intressant eller ett grattis på namnsdagen.

Välvårdade relationer ger mycket tillbaka

Välvårdade relationer bidrar till att arbetsdagen och karriären blir både lättare och roligare. Du frågar inte grannen om du får låna socker innan ni är bekanta med varandra. Detsamma gäller innan du ber ditt professionella nätverk om tjänster. Om du själv är varm och generös är det vad du får tillbaka!

Relaterade artiklar