7 tips för att vårda och utveckla ditt nätverk
Att nätverka handlar till stor del om att skaffa sig nya insikter, interagera med andra människor och att lära av varandra. Nätverkandet kan också ge möjligheter att få diskutera arbetsrelaterade problem och lösningar med andra i samma situation. Vi vill dela med oss av sju tips för hur du nätverkar långsiktigt. För visst vill även du få möjlighet att generöst dela med dig av dina kunskaper och erfarenheter till andra?!
Var nyfiken
Ställ öppna frågor, de flesta uppskattar att prata om sig själva, sitt arbete och sina intressen.
Lyssna med närvaro
Fundera inte på nästa fråga du ska ställa, var närvarande i lyssnandet och ta in vad den andra personen säger. Ställ sedan följdfrågor om vad han eller hon har berättat.
Mingla vidare
Undvik att fastna redan vid den första personen du pratar med. För att mingla vidare kan du exempelvis säga ”Tack för pratstunden, nu ska jag passa på att mingla vidare”. Du kan med fördel presentera personen för någon annan du eventuellt känner på plats. På så sätt hjälper du den du pratat med så att han eller hon inte står ensam. Därefter kan du med gott samvete mingla vidare när de har börjat bekanta sig med varandra.
Ta nya kontakter
Göm dig inte med de du redan känner. Gå fram till andra personer och inled ett samtal. Inte minst de som står ensamma uppskattar oftast att någon tar kontakt. Ställ öppna frågor, det vill säga frågor som man behöver svara mer än ja eller nej på när de ställs. Det underlättar för att snabbt få igång en mer givande konversation.
Ta initiativ till att höras vidare
Innan du minglar vidare, säg att du gärna hörs igen för att prata vidare om det ämne ni har berört. Byt visitkort eller mobilnummer. Eller be helt enkelt om att få lägga till personen på LinkedIn. Kom ihåg att göra kontaktförfrågan personlig!
Följ upp
Den sjätte nyckeln för att lyckas i ditt nätverkande – uppföljning! Hör av dig och tacka för senast. Våga be om ett nytt möte framöver.
Ha en underhållsplan
Likt en fastighet behöver dina relationer en underhållsplan. Gruppera dina kontakter och bestäm dig för vilken nivå du vill ha på relationen med respektive grupp. Vilka räcker det att skicka en julhälsning till och vilka bör du träffa flera gånger per år?
Texten är skriven av: Ida Viberg , Content Creator inom samhällsbyggnad