7 tips för den optimala profilbilden på LinkedIn

Miljontals rekryteringar och mycket nätverkande online sker genom LinkedIn och andra plattformar. Din profilbild på sociala medier ska självklart inte ha betydelse i en rekryteringsprocess – det ska din kompetens ha. Men oavsett hur aktiv du själv är på de digitala plattformarna kan man dock inte komma ifrån att det är betydligt fler än rekryterare som ser din profilbild och att en bra profilbild ger ett trevligt och seriöst första intryck. Oavsett vem som tittar.

Bli lättare att känna igen och följa i flödet

En intressant och uppdaterad LinkedIn-profil i kombination med en bra profilbild ökar dina chanser till att andra tar aktiv kontakt, tackar ja till dina kontaktförfrågningar, svarar på dina meddelanden och interagerar med dig på andra sätt. Skapa gärna igenkänning genom att använda din profilbild från LinkedIn även på andra plattformar som du använder i professionella sammanhang, t.ex. olika digitala mötesverktyg.

Du är värd en bra profilbild!

För att du ska få en så bra profilbild som möjligt har vi samlat flera tips på vad du bör tänka på! Förhoppningsvis känner du att din profil blir mer komplett och att du blir lättare att känna igen i det digitala flödet.

1. Tänk på var du fäster blicken

Titta rakt in i kameran. På så vis kommer den som tittar på din bild uppleva ögonkontakt, vilket skapar en närhet och närvaro i bilden. Detta är extra viktigt att tänka på om du tar bilden själv med mobilen. Det är lätt hänt att titta på skärmen för att se att bilden blir bra, istället för att fokusera blicken på kameralinsen. 

2. Tänk på omgivningen

Använd helst en ljus vägg som bakgrund. Se till att det inte hänger några tavlor, fotografier på andra personer eller andra störningsmoment på väggen. Genom att ha en ljus och neutral bakgrund hamnar fokus på det som är relevant i bilden, nämligen ditt ansikte. 

3. Skippa barnen, vovven och drinken

Tro mig, alla andra förstår att lilla Liam eller Bamse är gulligast på jorden enligt dig – men de hör inte hemma i ditt professionella sammanhang. Undvik även att använda bilder på dig själv med en drink i handen, alkohol och jobb hör som bekant inte ihop. En bra profilbild, och framför allt på de professionella plattformarna, ska framhäva dig och ingen annan. Allt annat tar fokus från vad som är relevant i sammanhanget, som är att ge en förstärkt professionell bild av vem du är.

4. Använd naturligt ljus

Det naturliga ljust är din bästa vän, så undvik kamerablixten. Om du är inomhus ska helst stå nära ett fönster med söderläge. Ljuset kommer då träffa dig rakt framifrån vilket ger ett smickrande ljus. Undvik direkt solljus, det kan orsaka hårda skuggor i ansiktet. 

5. Viktigt med rätt vinkel

Genom att ta ett foto ovanifrån får du en mer smickrande vinkel. Det beror på att vinkeln hjälper till att lägga fokus på dina ögon, samtidigt som linjerna i ditt ansikte och framhävs på ett smickrande sätt. Om du fotar underifrån så framhävs hakan och näsan, vilket är en vinkel de allra flesta av oss vill undvika. 

6. Centrera inte dig själv

En riktigt bra bild utgår från något som kallas tredjedelsregeln. Det betyder att dina ögon ska vara en tredjedel både av vägen ner från toppen av bilden och till ena sidan. Resultatet blir en intressantare bild. Fota även så att det är gott om avstånd mellan dig och linsen, det ger dig utrymme att enkelt beskära bilden senare vid behov. 

7. Tänk på vad du har på dig

… och hur mycket av kläderna du vill ska synas på bilden! Rekommendationen är dock att inte ha med så mycket mer än huvud och axlar för en bra och professionell bild i sociala medier. Det betyder att en axelbandslös topp till exempel inte är optimal på bilden, då du ser naken ut. Undvik även att bära något distraherande som tar fokus från ditt ansikte och person, så som stora tryck på tröjan eller gyttriga mönster. Var dock inte rädd för att använda färger generellt, de speglar din personlighet. 

Extratips till dig som föredrar selfies!

Att be någon annan ta profilbilden ger oftast bäst resultat. Men de här extratipsen är till dig som på egen hand vill få till en extra proffsig profilbild med mobilkameran.  

  • Se till att använda en ny mobilmodell, då det är stor skillnad på de nyare modellernas kameror. Men köp nu inte en ny mobil enbart för profilbilden, tänk cirkulärt – låna en kompis eller kollegas mobil! 
  • Använd ett stativ till mobilen. Om du inte har en tripod så kan du t.ex. använda en bokhylla. Därmed är du säker på att mobilen är fixerad och att den störande ”selfiearmen” inte syns i bild. 
  • Använd huvudkameran som finns på telefonens baksida med hjälp av självutlösarfunktionen. Kvalitén blir bättre genom den linsen. 

Relaterade artiklar