Fasticons ledare del 4 – Frida Palmgren
30 januari, 2019
TalangAkademin
12 mars, 2019
 
 
 

Stora Bostadsdagen Stockholm 2019


I veckan arrangerades Stora Bostadsdagen Stockholm av Fastighetssverige i fantastiska Spegelsalen på Grand Hôtel Stockholm. Dagen behandlade som ni hör på namnet; Bostadsmarknaden. Den som blomstrade under flera år för att sedan bromsas rejält – men bostadsbristen är fortfarande ett faktum.

Inom området berördes ämnen som rådande trender, invandring & flyttmönster, Home Management-tjänster och co-living. Här kommer några reflektioner från dagen:

• Återkommande för majoriteten av talarna var att de kom in på utmaningarna för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. Talarna kom med olika lösningsförslag och synpunkter på detta, allt från att bygga billigare/sänka standarden till skattelösningar och just co-living. Tydligt är i alla fall att något behöver göras då exempelvis ett ungt läkarpar inte har möjlighet att köpa en lägenhet i Stockholm som det ser ut idag.

• På ämnet co-living fick åhörarna lyssna på flera intressanta exempel på co-living-projekt, bland annat Belatchew Arkitekters kommande projekt Hagsätra Hub; ett stort hyreshus som rymmer allt ifrån trygghetsboende, ungdomsboende, kollektivlägenheter och kompislägenheter. Utöver de olika boendeformerna så satsar de på många gemensamma utrymmen såsom biograf, gym och café. Tanken är att Hagsätra Hub ska fungera som en mötesplats för Hagsätras invånare. Det berättades även om ett boende från Tech Farms kollektiv K9 på Östermalm. Snittytan per person på Tech Farm är 20 kvm men vissa bor så litet som 2 kvm/person!

• Rebecca Lagerkvist, vd på Rebla, argumenterade för hur bygg- och fastighetsbranschen kan använda ”big data” för att analysera kundernas verkliga efterfrågan och därmed lyckas bättre med prissättningen av nyproducerade bostäder. Idag sker det alltför mycket på schablon. En insikt här är att vi nog är många som borde använda data för att sätta rätt priser på våra varor och tjänster.

”Hur djup är egentligen krisen?” Detta var en återkommande fråga under dagen, och det diskuterades bland annat hur framtiden ser ut för nyproducerade bostäder samt om vi håller på att bygga upp en kris lika djup som den i början av 1990-talet.

• Flera av talarna betonade att vi bör ”sitta still i båten” och att de inte är pessimister utan realister!


Stora Bostadsdagen Stockholm 2019

Lisa Holmer, Jan Gösbeck och Linnéa Nilsson var på plats!


 

Kontakta oss på mail info@fasticon.se, telefon 08-556 706 00.


© Fasticon AB 2019

Kontakta oss på mail info@fasticon.se, telefon 08-556 706 00.


© Fasticon AB 2019