Kritisk strömförsörjning (Batterier, UPS , reservkraft)
3 kursdagar
22 500 kr exkl. moms
Stockholm
Hur beroende är du och din verksamhet av el? Krävs det alternativ till ordinarie matning för att säkra eltillförseln? Lär dig hur du projekterar en säker strömförsörjning.
I den är utbildningen går vi igenom vilka avvägningar som krävs och vilka alternativ som finns samt relevant teknik och lösningar så att du efter kursen är medveten om vilka val som behöver göras och vad de innebär. Du får även kunskap kring om man kan kombinera en backuplösning med ett batterilager och hur ekonomin ser ut för de olika alternativen.
3 kursdagar
Kursen är ej datumsatt, genomförs på begäran.
Har du frågor om kursen?
Kontakta mig så svarar jag gärna på dina frågor.

Kursens mål
är att du ska veta vilka krav du kan, ska och bör ställa på din reservkraftanläggning. Du lär dig även hur du bäst kan projektera reservkraft samt vilka standarder, föreskrifter och egenskaper som styr dimensionering.
Efter kursen ska du veta vilka krav du ska, kan och bör ställa på din reservkraftsanläggning, hur du bäst kan projektera reservkraft och vilka standarder, föreskrifter och egenskaper det är som styr dimensionering.
Innehåll i kurs
- Princip för UPS och reservkraft
• Ekonomi – vad kostar UPS och reservkraft, investering och underhåll?
• Val av lösning, vilken backup kan vara lämplig? Fördelning avbrottsfri och försörjning med avbrott
- Systemuppbyggnad
• Hur påverkar olika laster?
• Miljöaspekter
• Bränsle och tanksystem
• Ventilations- och avgassystem
• Regelverk inklusive urval ur standarder och föreskrifter
• Drift och underhåll
Denna utbildning är för dig som arbetar med eller deltar i projektering och upphandling av anläggningar för strömförsörjning i rollen som projektledare, ingenjör, konsult eller inköpare.
Utbildningen vänder sig även till dig som är driftchef, drifttekniker eller underhållspersonal som ansvarar för strömförsörjning.
Utbildningsdeltagare bör ha grundläggande kunskaper om ellära. Det är en fördel med en viss erfarenhet av elanläggningar.

Hans Nordin är i grunden utbildad civilingenjör med inriktning elektroteknik. Han började sin karriär på ABB, för att sedan arbeta som försäljningsingenjör på Elektromatik där han så småningom avancerade till vd. Hans har även arbetat på olika företag inom tåg- och konsultbranschen.
Hans har varit aktivt inom ämnet reservkraft sedan mitten av nittiotalet och har vana av att utbilda och föreläsa inom ämnet sedan mitten av åttiotalet. Han ser fram emot att fortsätta sprida kunskap inom området i många år till.
Sedan 1996 driver han konsultfirman Ulriha där Hans åtar sig olika typer av konsultuppdrag kopplat till sina kunskaper inom reservkraftsområdet, där han även har god erfarenhet av svaga nät. Ett återkommande uppdrag sedan fler år är som uppskattad föreläsare åt STF Ingenjörsutbildning.
Kursavgiften är inklusive dokumentation och i fysiskt klassrum även måltider (lunch och fika) om inget annat angetts.
Läs våra allmänna villkor här.