ELSA för elprovplats (Hitachi Energy)
1 kursdag
4 400 kr exkl. moms
Ludvika
Denna utbildning är huvudalternativet för personal som endast utför arbete på provplats/provrum på Hitachi.
På kursen utgår vi från den anpassade europeiska standarden SS-EN 50191, "Uppställning och skötsel av elektrisk provningsutrustning". Här får du bland annat lära dig om krav på personalen, praktisk riskhantering och provningsförfarande. Efter kursen kan du arbeta elsäkert i såväl laboratorium som elektriska provplatser.
Elektrisk provning är en verksamhet som ofta bedrivs under speciella omständigheter. Detta medför en ökad risk för både person- och egendomsskador. För att kunna uppnå en betryggande säkerhet är det viktigt att känna till gällande regler för arbete med elektrisk provutrustning.
1 kursdag
4 400 kr exkl. moms
Start 8 november 08:15
Slut 8 november 16:00
Start 6 december 08:15
Slut 6 december 16:00
Har du frågor om kursen?
Kontakta mig så svarar jag gärna på dina frågor.

Innehåll i kurs
- Elfaran
- Statistik
- Varför sker det olyckor?
- Riskhantering
- Elfaran, chockstömmar och ljusbågar
- Skadeeffekter, kort- och långsiktiga
- Vikten av läkarundersökningar - Elsäkerhetslagstiftningen
- Lagar, förordningar, föreskrifter och standarder för elsäkerhet, aktuella regler och de viktigaste förändringarna
- Organisation - tydlighet i ansvar och arbetsuppgifter
- Elsäkerhetsledarens roll – skyldigheter och förväntningar - Standard SS-EN 50191, Uppställning och skötsel av elektrisk provningsutrustning
- Klassificering
- Uppställning av provningsinstallationer
- Krav på personal
- Provningsförfarande - Arbete
- Arbetsmetoder med fokus på arbetet utan och nära spänning - Kunskapskontroll

Anders bakgrund är i första hand som drift- och underhållstekniker inom transmission och distribution samt några år som ”vattenkraftsmaskinist”, som han själv uttrycker det. Under många år har han även arbetat med konstruktion av el- och kontrollsystem samt automationsprogrammering till vattenkraftanläggningar. Anders har också arbetat mycket med idrifttagning så väl inom som utom Sverige.
Innan Anders slutade som anställd arbetade han som elsäkerhetsspecialist på ett industriföretag inom kraftindustrin. I dag är han konsult med ett flertal olika långsiktiga uppdrag. Dels som arbetsmiljöspecialist med fokus på elsäkerhet på en forskningsverksamhet inom kraftindustrin, dels som utbildare på flera yrkeshögskolor där han i första hand utbildar inom elsäkerhet och elkraftunderhåll. Även andra uppdrag förekommer med fokus på elarbetsmiljö och anläggningssäkerhet.
Att notera vid bokning
Under rubriken Faktureringsinformation är det mycket viktigt att du fyller i fältet inköpsordernummer korrekt. Om inköpsordernumret inte skrivs in i samband med bokningen kan en administrativ kostnad tillkomma, då fakturorna inte blir godkända.
Kursavgiften är inklusive dokumentation och i fysiskt klassrum även måltider (lunch och fika) om inget annat angetts.
Läs våra Allmänna villkor här.