Diplomerad mätarmontör
3 kursdagar
17 500 kr exkl. moms
Bjurfors
Över fem miljoner elmätare ska bytas ut innan 2025. Energimarknadsinspektionen har på uppdrag av regeringen, tagit fram förslag på nya funktionskrav för framtidens elmätare. För att leva upp till kraven behöver alla elnätsföretag i Sverige byta ut eller uppdatera sina elmätare.
Det är viktigt att elnätsbranschen har enhetliga regler för att säkerställa kunskaps- och färdighetskrav vid elinstallationsarbetet. Detta skapar säkra medarbetare, arbetsplatser och anläggningar som håller rätt kvalitet vid mätarbyte av kategori 1 elmätare.
Utbildningen Diplomerad mätarmontör är helt enligt Energiföretagen och EBR:s riktlinjer. STF och våra lärare är godkända av Energiföretagen och EBR enligt de krav som ställs. Vår övningsanläggning är unik och där tränar vi skarpt på 12 olika autentiska stationer med inbyggda dolda fel.
3 kursdagar
17 500 kr exkl. moms
Start 13 december 08:00
Slut 15 december 16:00
Start 13 februari 08:00
Slut 15 februari 16:00
Start 16 april 08:00
Slut 18 april 16:00
Har du frågor om kursen?
Kontakta mig så svarar jag gärna på dina frågor.

Kursens mål
Att ge kunskap i hur elmätning fungerar. Utbildningen ska ge deltagarna möjlighet att planera och arbeta säkert som mätarmontör kategori 1, genom riskanalys, rätt arbetsmetoder, rätt verktyg, god planering samt kunskap om mätsystem direktmätt och arbetsinstruktioner.
Innehåll i kurs
- ESA i tillämpliga delar
- Hantering av mätinstrument och spänningsprovare
- Administrativa rutiner kring mätarbyte
- Kontroll av anläggning innan arbete
- Kontroll av huvudsäkring
- Genomförande av mätarbyte
- Avbryta arbete på farlig anläggning
- Hantering olovlig energiavledning
- Fasföljdsprov
- Riktningskontroll på elmätaren
- Kontroll av utfört arbete före idrifttagning
- Säkerställa att anläggningen har fullgod funktion efter mätarbyte
Utbildningen är tre dagar och innehåller:
- 8 timmar teoretisk utbildning
- 4 timmar teoretisk utbildning mätarmontage
- 12 timmar praktiska övningar
Efter genomgången utbildning ska kursdeltagaren ha kunskap i enlighet med utbildningsspecifikationen och visat förmåga att omvandla kunskap till praktiskt utförande genom godkänt resultat på kunskapstest och praktiska övningar. Godkänt resultat ger kursintyg.
Repetitionsutbildning ska genomföras med ett intervall på högst tre år.
I samband med att du anmäler dig till utbildningen kommer dina personuppgifter att lagras i en databas. Dina uppgifter kommer hanteras av STF Ingenjörsutbildningar AB och Energiföretagen Sverige (Swedenergy AB) i syfte att administrera och kvalitetssäkra din utbildning. Utbildningen är en del av Energiföretagen Sverige – Swedenergy – AB satsning Wattityd. Energiföretagen kommer därför i ett senare skede att hämta in godkännande från den som går utbildningen för att hen ska:
- få ett certifikat som visar att hen blivit godkänd
- Bli sökbar som certifierad på wattityd.energiforetagen.se
Kursprogram
Dag 1
- Nätets uppbyggnad
- ESA
Dag 2
- AMS 1000 volt (valda delar)
- Kontroll före idriftagning
- Info mätare
- Praktiska övningar
Dag 3
- Praktiska övningar forts.
- Prov
Med reservation för eventuella ändringar i programmet.
Du som har erfarenhet av grundläggande elarbete och läst El- och energiprogrammet på gymnasiet med tillhörande praktik.
Det är önskvärt med erfarenhet av elarbete.

Michael driver idag företaget High Voltage Security in Scandinavia, främst med inriktning på utbildning inom elsäkerhet samt konsultuppdrag. I grunden är Michael högskoleingenjör med inriktning på elkraft. Han innehar även auktorisation för högspänning (A) och bedriver viss utbildning i egen regi samt är en uppskattad föreläsare hos STF.
Sedan tidigare har Michael arbetat med både LSP- och HSP-installationer, projektledning samt på exportmarknaden verkat som tekniskt stöd för HSP-produkter.

Auktoriserad installatör som delar sin tid mellan uppdrag som föreläsare inom elteknik och elsäkerhet samt som elinstallatör i eget elinstallationsföretag.
För att kunna tillgodogöra sig utbildningen som EBR Diplomerad mätarmontör ska kursdeltagaren uppfylla teoretiska och praktiska förkunskaper som finns beskrivna i dokumentet Krav vid byte elmätare kategori 1 upp till och med 63 A som EBR tillhandahåller, se länk.
Det är elnätsföretagen som är innehavare och därmed har ett övergripande ansvar enligt elsäkerhetslagen (6 paragraf, 2016:732) för att de personer som utför mätarbyten är lämpade för detta.
Arbetsgivaren ska kunna visa att samtliga personer som medverkar vid arbeten har genomgått lämplig utbildning och har kunskap innan de får genomföra arbete hos elnätsföretag.
Som utbildningsanordnare så genomför vi validering av deltagare lämpligast genom att skicka in intyg som stärker deltagarens förkunskaper. Alt 2 är att genomföra en repetitionskurs online samt göra ett prov hos oss för validering. För mer omfattande repetition så har vi även praktiskt elteknik – schemaläsning och felsökning som 3 dagarskurs i vårt utbud.
Det här kurskonceptet ingår i Wattityd, Energiföretagen Sveriges initiativ för att paketera och hantera säkerhetsrelaterad verksamhet. Det innebär bl.a. att lärare och utbildningsanordnaren har godkänts av Energiföretagen Sverige. Utöver kursavgiften tillkommer därför en avgift till Wattityd på 995 kr per deltagare vilket även innefattar digital dokumentation och certifikathantering. Avgiften faktureras tillsammans med kursavgiften.
Kostnad för helpension tillkommer.