Logo

Utbildning i AMS kan lösa problem med leverantörsavbrott

Mattias Hellström

Mattias Hellström

Arbete med spänning (AMS) är förmodligen den mest säkra metoden för att undvika drift- och produktionsstopp. Mattias Hellström, stationstekniker på Vattenfall Services Nordic och instruktör för STF, har själv cirka tjugo års erfarenhet av att arbeta med AMS och uppskattar att instruera andra om metoden. ”Ser man till statistiken sker det minst olyckor när man arbetar med AMS”, säger Mattias.

Hur såg din väg in i branschen ut?

– Jag har faktiskt arbetat i branschen hela mitt yrkesliv. Jag började 2001 på Sevab, som 2014 slogs ihop med Eskilstuna energi och miljö. Då arbetade jag mer med lokalnät, men när man arbetar i mindre bolag blir det ju ändå att man gör lite av varje. Sedan 2020 arbetar jag på Vattenfall Services Nordic som stationstekniker.

– Min tanke var aldrig att arbeta med el från början. Min pappa jobbade med det, så då skulle inte jag göra det såklart, berättar han med ett skratt och fortsätter:

– Men jag såg en annons om elkraftsjobb, att man fick klättra i stolpar och såga med motorsåg och så vidare och tänkte ”det där låter coolt!”. Så på den vägen är det. Efter tjugo år i branschen tycker jag fortfarande att det är ett väldigt inspirerande jobb!

Hur kom du i kontakt med AMS-metoden?

– Det var 2004 som min dåvarande arbetsgivare Sevab (Strängnäs energi) ville börja med AMS-arbeten och därför kompetensutveckla medarbetarna. Så då gick jag grundutbildningen i AMS. Tidigare hade jag erfarenhet av lågspänning, men efter kursen kunde jag arbeta självständigt även med mellanspänning. Därefter har jag byggt på min kompetens efterhand. Jag fastnade för att metoden är så säker och effektiv, samtidigt som den går fort!

Idag är du själv instruktör för AMS E1, E2, E5 och E6 varför skulle du säga att AMS-utbildningarna är så viktiga?

– Idag kräver leverantörerna allt färre avbrott, då kunderna inte vill ha några. Genom AMS kan lösa många av de problemen. Kurserna i sig är viktiga för att man lär sig jobba på ett effektivt och säkert sätt. Dessutom är kurserna upplagda i olika steg vilket ger deltagarna möjlighet att växa i sina yrkesroller, då de behöver certifikaten för att kunna bredda sig och utföra nya arbetsuppgifter.

Hur ser utbildningsuppläggen ut?

– Dels är det en teoretiskt del där vi går igenom alla föreskrifter och viktiga teoretiska delar kring säkerheten och arbetsmetoderna. Man får också genomföra praktiska övningar baserade på riktiga arbetsuppgifter. Kombinationen av teori och praktik är en viktig förutsättning för att kunna utföra fullgoda AMS-arbeten, man behöver bägge delarna för att kunna arbeta säkert.

Vad får deltagarna med sig?

– De får upp ögonen för nya arbetsmetoder och även ett fullgott säkerhetstänk kombinerat med goda kunskaper i att kunna planera ett arbete med AMS.

Vad tycker du är det roligaste med att vara instruktör?

– Att träffa alla trevliga människor från hela branschen! Det finns väldigt härlig branschgemenskap, även om man är på olika bolag, som är fin att få ta del av. Att knyta nya kontakter och träffa olika människor ger väldigt mycket. Dessutom, nu när jag själv varit i branschen ett tag är det såklart kul att kunna förmedla vidare de kunskaper man har samlat på sig över åren.


Arbete med spänning (AMS) är en metod där du lär dig att arbeta med el och avbrott på ett säkert sätt. Genom STF:s kurser i AMS kan du lära dig hur du kan arbeta med spänning på både låg- och högspänningsanläggningar. Kurserna inkluderar både teoretiska och praktiska moment, vilket ger dig möjlighet att tillämpa dina kunskaper i verkligheten och förbereda dig för att utföra underhållsarbete på egen hand.

Till toppen