Logo

Artikelarkiv

Jonna skapar sig nya möjligheter med EBR Diplomerad Distributionselektriker

Jonna Eriksson arbetar sedan cirka två år tillbaka som distributionselektriker åt Energiservice Skellefteå AB, dotterbolag till Skellefteå Kraft AB. I grunden är Jonna utbildad installationselektriker som via praktik kom in på Energiservice. Hon har sedan fått växa i sin roll och fått alltmer ansvar.

Men utan diplomering är det vissa arbetsuppgifter, som exempelvis att gå på beredskap, som hon av säkerhetsmässiga skäl inte får utföra. Hennes arbetsgivare har därför valt att låta henne gå utbildningen EBR Diplomerad Distributionselektriker.

Läs mer

STF erbjuder Skötsel av elektriska anläggningar och Kontroll före idrifttagning

Vi på STF Ingenjörsutbildning sätter en stolthet i att alltid erbjuda de bästa föreläsarna till våra utbildningsdeltagare. Föreläsarna är alltid specialister med god erfarenhet och förankring i branschen, vilket speglar sig i antalet nöjda utbildningsdeltagare. En av våra uppskattade föreläsare heter Massimo Cordeschi, utbildningskonsult inom elteknik, som bl.a. byggt och sjösatt våra två senaste tillskott i utbildningsportföljen.

Läs mer

Mats Jonsson och Johnny Petterson moderatorer för ELSÄK21

God säkerhet uppnås som bekant genom att hela tiden lära sig av tidigare utmaningar. Enligt Elsäkerhetsverket senaste rapport ökade antalet anmälda elolyckor som medförde sjukdagar orsakade av strömgenomgång under 2020 med 69 st. Antalet ljusbågsolyckor ökade med 9 st. Elsäkerhetsdagarna (ELSÄK) är med andra ord fortfarande ett högaktuellt initiativ för att fortsatt lyfta frågor inom elsäkerhet och arbetsmiljö.

Läs mer

Lika lätt att räkna rätt i hybridklassrummet

STF Ingenjörsutbildning är ett av många bolag inom utbildningsbranschen som snabbt utvecklat det digitala utbildningserbjudandet. Nya förutsättningar och beteenden har världen runt medfört nya utmaningar för både utbildningsarrangörer, deltagare och föreläsare. En av dem är Jimmy Vylund som föreläser på utbildningen Selektivplaner – för elanläggningsskydd. Han var själv fundersam kring hur utbildningen skulle fungera och tas emot i ett hybridformat.  Idag är han glad över att han testade. Det var några utmaningar på vägen – men Jimmy konstaterar att slutresultatet blev riktigt lyckat! 

Läs mer

Specialist från Kanada utbildade Vattenfall Services tekniker

Vattenfall Services Nordic AB började redan 2017 använda metoden arbete med spänning barhand på 400 kV. En metod som innebär att teknikerna kan utföra underhållsarbete utan att behöva slå av spänningen. STF Ingenjörsutbildning utbildar Vattenfall Services tekniker i metoden och anlitar Tim Olson, konsult och elingenjör från Winnipeg i Kanada, som instruktör. Tim konstaterar att utbildningen är unik i sitt slag och innehåller många unika moment.

Läs mer

Arbete med spänning – en unik och tidsbesparande metod

Att bryta strömmen vid underhåll i luftbärande ledningar är kostsamt, tar tid och kräver god planering från alla inblandade parter. Genom arbetsmetoden arbete med spänning (AMS) slipper man den problematiken! Marcus Nord, kraftledningsmontör på Vattenfall Services Nordic AB och instruktör på STF Ingenjörsutbildning, delar i den här artikeln med sig om fördelarna med AMS. Han berättar även om varför Sverige är det enda landet i världen där tekniker vinschas upp till ledningarna.

Läs mer
Till toppen