Logo

Artikelarkiv

Bättre kunskap om neutralpunkter och jordfel ger säkrare arbetsmiljö

Att kunna vistas både i sitt hem och ute i samhället utan elrelaterade skaderisker tar nog de flesta för givet. Och allt som oftast går det ju bra. Men när elolyckorna väl är framme kan konsekvenserna vara förödande.

Michael Holmgren, en av STF:s mest anlitade föreläsare, är därför mån om att dela med sig av en djupare kunskap i frågeställningarna om icke direktjordade elnät, problemen runt jordfelsströmmar och hur man kan förebygga onödiga risker – vilket på sikt gynnar både individen och affären.

Läs mer

Upprätthåll säkerhet och kvalitet med EBR Diplomerad mätarmontör

Visste du att över fem miljoner elmätare ska bytas ut i Sverige innan 2025? Vid tidigare mätarbyten har det i efterhand påvisats brister gällande kvaliteten och säkerheten av installationerna. Ett annat stort branschproblem är att det fortfarande saknas personal med relevant kompetens.

Att kunna stärka och utbilda fler mätarmontörer kring säker installation är en av flera anledningar till att Michael Holmgren, ingenjör inriktning elkraft, konsult och föreläsare, vill uppmuntra fler att gå utbildningen EBR Diplomerad mätarmontör.

Läs mer

Grattis Voltimum - 2021 års vinnare av Elsäkerhetspriset!

På Elsäkerhetsdagarna tillkännagavs vinnarna av Elsäkerhetspriset 2021 och under högtidliga former delades priset ut av Frida Palmgren, vd för STF Ingenjörsutbildning. Årets vinnare är Voltimum, en portal med verktyg, information och tjänster som underlättar för yrkesverksamma inom elinstallationsbranschen. Priset togs emot med stolthet av Björn Ahlgren, försäljningschef Sverige och Ylva Söderbergh, IT-chef.

Läs mer

Kunskap inom reservkraft säkerställer kritisk strömförsörjning

Reservkraft räddar liv och säkerställer viktiga samhällsfunktioner. Om strömmen och därefter reservkraften skulle brytas blir konsekvenserna direkta. Din mobil kommer att sakna täckning, de digitala betalningslösningarna kraschar, likväl som många kommunala trafiklösningar. För att inte tala om vad som skulle hända om reservkraften inte fungerar till sjukhusen!

Det är en av flera viktig anledningar till att Hans Nordin, civilingenjör och konsult på Ulriha, brinner för att sprida kunskap inom ämnet reservkraft. En av de arbetsuppgifter han finner allra mest givande är att föreläsa om ämnet. Vi har träffat Hans för att få veta mer om den senaste utbildningen han byggt inom reservkraft och vilka konsekvenserna blir om man inte håller sig uppdaterad.

Läs mer

Jonna skapar sig nya möjligheter med EBR Diplomerad Distributionselektriker

Jonna Eriksson arbetar sedan cirka två år tillbaka som distributionselektriker åt Energiservice Skellefteå AB, dotterbolag till Skellefteå Kraft AB. I grunden är Jonna utbildad installationselektriker som via praktik kom in på Energiservice. Hon har sedan fått växa i sin roll och fått alltmer ansvar.

Men utan diplomering är det vissa arbetsuppgifter, som exempelvis att gå på beredskap, som hon av säkerhetsmässiga skäl inte får utföra. Hennes arbetsgivare har därför valt att låta henne gå utbildningen EBR Diplomerad Distributionselektriker.

Läs mer

STF erbjuder Skötsel av elektriska anläggningar och Kontroll före idrifttagning

Vi på STF Ingenjörsutbildning sätter en stolthet i att alltid erbjuda de bästa föreläsarna till våra utbildningsdeltagare. Föreläsarna är alltid specialister med god erfarenhet och förankring i branschen, vilket speglar sig i antalet nöjda utbildningsdeltagare. En av våra uppskattade föreläsare heter Massimo Cordeschi, utbildningskonsult inom elteknik, som bl.a. byggt och sjösatt våra två senaste tillskott i utbildningsportföljen.

Läs mer
Till toppen