Logo

Artikelarkiv

Har du verkligen koll på elsäkerheten?

För alla som arbetar med fastighetsförvaltning är det viktigt att ha kunskap om Elsäkerhetslagstiftningen. Om det blir fel kan konsekvenserna bli förödande. Samtidigt kan lagstiftningen uppfattas som både omfattande och svårförståelig.

Mats Jonsson är elsäkerhetsingenjör och för sitt engagemang i elsäkerhetsfrågor fick han mottaga Elsäkerhetspriset 2018. Vi har bett honom reda ut begreppen och dela med sig av den kunskap inom elsäkerhet som han byggt upp under sina mer än 20 år i branschen.

Läs mer

Minska risken för personskador med ökad kunskap om elsäkerhet

Har du tänkt på hur många elektriska saker som du använder under en dag? Alltifrån att du börjar dagen med att ladda mobilen, tända lampan på nattduksbordet och starta kaffebryggaren till att du kanske tar värmen i din bostad för givet. Det är först när något händer eller elen inte fungerar som många av oss reflekterar över den – och vem som egentligen bär ansvaret när en elektrisk anläggning inte fungerar.  

Vi har träffat Lars Kilsgård, elingenjör med mångårig erfarenhet av elsäkerhetsfrågor, för att prata om el och elansvar. Är det du själv eller den som utfört installationen som bär ansvaret? Och kanske viktigast av allt hur du enklast minskar riskerna för personskador. 

Läs mer

Sven Roséns elsäkerhetsövningar räddar liv

På STF Ingenjörsutbildnings övningsanläggning i Bjurfors utmanar Sven Rosén både sig själv, kollegorna och framför allt kursdeltagarna inom både låg- och högspänning. Sven har en gedigen erfarenhet från elbranschen och arbetar kontinuerligt med att vidareutveckla både utbildningsinnehåll och övningsmoment. Säkerheten har som bekant alltid högsta prioritet för alla som arbetar med el. Vad innebär riskhantering? Och hur arbetar instruktörerna och deltagarna kring riskbedömningsfrågorna på plats? Det svarar Sven på i den här intervjun.

Läs mer

Få koll på de vanligaste begreppen inom digital utbildning

De digitala utbildningslösningarna har kommit för att stanna. Det har aldrig varit lika lätt att lära sig något nytt som nu! Världsledande universitet lägger ut utbildningar tillgängligt för alla online, på YouTube finns tutorials om precis allt och hos många utbildningsbolag utgör de digitala utbildningarna en allt större del av utbudet. Ökad tillgänglighet, minskad tidsåtgång och förbättrad effektivitet är bara några av fördelarna.

Det kan upplevas förvirrande med alla begrepp när du läser på om vad de digitala utbildningarna innebär och hur de erbjuds. Vad är egentligen skillnaden mellan digitalt klassrum, inspelad föreläsning och webinar? Vi hjälper dig få koll på några av de vanligaste begreppen inom digital utbildning!

Läs mer

STF levererar en unik helhet på marknaden

STF Ingenjörsutbildning har genomfört en omfattande utvecklingsresa för att bli el- och energisektorn ledande kompetenspartner. Kompetensutvecklings-behovet är stort och ett alltid lika aktuellt ämne, både för att hålla en hög säkerhetsnivå och för att vara fortsatt konkurrenskraftig. Frida Palmgren, vd för STF Ingenjörsutbildning och BFAB, delar i denna artikel med sig av sin syn på branschens kompetensbehov, utbudet och framtiden.

Läs mer

Förebild, mellanmål och eftertanke

När det kommer till att summera 2020 var min förhoppning i våras att det skulle kunna bli i termer av ”ett före” och ”ett efter”. Snubbla över något protokoll som skrevs i februari och förundras över i vilken förhistorisk tid de aktiviteterna någonsin hade relevans. Minnas förtvivlan men också hylla förmåga och förstånd. Mellan före och efter finns i normalfall bara medel för att nå mål. En snabb mellanperiod följt av förnumstiga efterkloka efterord. För att sätta punkt. Vända blad. Kick-offa igen.

Men vad hände nu? Fast i en mellanakt, ett kontinuum utan slut?

Läs mer
Till toppen